На подручју Бањалуке обновљено 15 школа, радови на још четири

Срна
На подручју Бањалуке обновљено 15 школа, радови на још четири

Бањалука - На подручју Бањалуке приводе се крају радови на обнови и санацији четири основне школе, док је завршена реконструкција 15 школа, за шта је из градског буџета издвојено 1,9 милиона КМ, саопштено је из Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт Градске управе.

У току су радови на једном од највећих пројеката, а ријеч је о реконструкцији Основне школе “Вук Стефановић Караџић” у насељу Борик, који је вриједан милион КМ.

У оквиру овог пројекта на згради школе биће израђена фасада и замијењена комплетна столарија.

При крају су радови на проширењу подручног одјељења ове школе у насељу Чесма, гдје ће бити дограђена додатна учионица и централно гријање.

“Ове радове инцирао је велики раст броја становника овог насеља и све већи број ђака која похађају ову школу”, наводи се у саопштењу.

До краја мјесеца требало би да се заврши и инсталација платформе за особе са инвалидитетом у школи “Иво Андрић”, док се очекује и почетак радова на замјени дијела спољне столарије у школи “Ђура Јакшић”.

Један од већих послова у оквиру овогодишње реконструкције школских објеката, била је и санација равног дијела крова Техничке школе, која је завршена почетком мјесеца.

“Поправком је ријешен дугогодишњи проблем, због којег није било могуће користити 11 учионица у овом објекту”, наводи се у саопштењу.

Успјешно је окончана и санација крова на подручној школи “Милутин Бојић” у Мишином Хану, за шта је Град издвојио средства, те је ових дана окончана замјена дијела столарије страдале у олујном невремену.

“Без обзира на то што основне школе нису у надлежности градских служби, одлучено је да се уђе у овај посао, с намјером да најмлађи суграђани добију добре услове за школовање”, наводи се у саопштењу.

Тако су у овогодишњој акцији топлије учионице добили ђаци у основним школама “Доситеј Обрадовић”, “Јован Цвијићи”, “Десанка Максимовић”, “Георги Стојков Раковски” и “Војислав Илић”, те у Електротехничкој школи.

Боље услове добили су и ученици школа “Иван Горан Ковачић”, “Јован Дучић” и “Мирослав Антић”, на којима су реконструисани кровови, те школа “Бранко Ћопић”, “Алекса Шантић”, “Петар Кочић” и “Свети Ћирило и Методије” у којима су санирани мокри чворови, односно димњак.

Након више деценија почело је и рјешавање проблема у школи “Бранко Радичевић” на Старчевици, коју похађа велики број дјеце, те је новцем из републичких извора покренута доградња осам учионица у овој школи, чиме би требало да буде ријешен кључни проблем ове школе.

Истовремено је у припреми и пројекат изградње фискултурне сале за ову школу.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана