Na ljeto vrtić za 60 mališana u Domu “Rada Vranješević”

nezavisne.com
Na ljeto vrtić za 60 mališana u Domu “Rada Vranješević”

Banjaluka - Vrtić u Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević”, u kojem bi bio obezbijeđen boravak 60 mališana, trebalo bi da bude završen najkasnije na ljeto, rekao je Vladimir Kajkut, direktor Doma.

Naime, ovih dana počela je rekonstrukcija prostora za vrtić u ovom domu, koji je namijenjen djeci od tri do šest godina, a rok za završetak radova, za koje je Vlada RS odobrila 100.000 KM, je kraj aprila.

“Za potpuno opremanje vrtića nismo još obezbijedili sredstva, a za to nam je potrebno oko 47.000 KM. Pisaćemo apel svim ministarstvima za pomoć da obezbijedimo ova sredstva”, kazao je Kajkut.

Dodao je da će vrtić biti namijenjen kako za djecu iz Doma, tako i za djecu iz naselja Kočićev vijenac i djecu iz ugroženih porodica.

Prema njegovim riječima, cilj je socijalizacija i druženje djece iz Doma s mališanima iz mjesne zajednice Kočićev vijenac, koja će moći ići u ovaj vrtić.

“Transformacijom ove ustanove, koju je propisala Vlada RS, smanjivaće se broj korisnika u Domu, a samim tim će biti višak radnika i početkom rada vrtića ti radnici će sačuvati posao”, kazao je Kajkut.

Prema njegovim riječima, planom transformacije Doma “Rada Vranješević”, pored vrtića, planirano je uvođenje još sedam novih usluga socijalne zaštite i to: resursnog centra, prihvatilišta, dnevnog centra “Rastimo zajedno”, savjetovališta, usluge “Predah”, porodičnog saradnika i stanovanja uz podršku.

Kajkut je rekao da su podnijeli inicijativu da štićenicima koji su zavšili školovanje grad dodijeli stanove na korištenje kako bi se lakše uključili u samostalan život.

“Naša obaveza je da obezbijedimo radnu uslugu i vaspitače,  italijanska nevladina organizacija 'Luciano Lama' finansiraće prvu godinu života djece s 11.000 evra, a gradu smo podnijeli zahtjev za dodjelu stanova pa se nadamo i njihovom pozitivnom odgovoru”, naglasio je Kajkut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana