Muke mještana zaseoka Gajići: Šakali im dolaze u dvorišta

nezavisne.com
Muke mještana zaseoka Gajići: Šakali im dolaze u dvorišta

Banjaluka - Mještani zaseoka Gajići, u mjesnoj zajednici Kola, muku muče sa šakalima koji su im noću počeli dolaziti i u dvorišta.

"Za godinu broj šakala duplo je povećan. Sada su počeli noću dolaziti u dvorište, što dokazuje da se više i ne boje ljudi i to nas mnogo plaši", priča nam jedan od mještana.

Ističe da su mu šakali prošle godine rastrgali četiri, a njegovom komšiji nekoliko ovaca.

"Kada pustimo ovce na ispašu, strahujemo da ne ostanemo bez njih. I prije je bilo šakala, ali u manjem broju i nisu prilazili toliko blizu kućama. Noću ih je jezivo čuti kako zavijaju, i to još skoro pod prozorom. Nije nam svejedno noću ni izaći iz kuće", kaže ovaj mještanin.

Prema njegovim riječima, ovih životinja se i psi boje pa tako, čim priđu bliže kući, i oni ih osjete i uplaše se.

"Govorili smo lokalnim lovcima da su šakali počeli praviti probleme, a oni su nam rekli da je lov na ove životinje zabranjen", priča zabrinuto ovaj mještanin.

U Lovačkom udruženju "Zmijanje" kažu da se povećava broj šakala na našem terenu, ali i u okruženju, tako da ta pojava nije samo lokalnog karaktera, već je regionalno zastupljena.

"Šakala je iz godine u godinu sve više i stvaraju ogromne probleme svim lovačkim udruženjima, pa i našem. Mi u okviru redovnih aktivnosti pratimo stanje i pokušavamo redukovati tu brojnost, međutim, oni su teški za odstrel, jer su šakali vrlo lukave životinje, tako da pokušavamo na sve načine pratiti njihovo stanje", kazali su u ovom udruženju.

Dodali su da u narednom periodu nisu planirali akcije odstrela sve dok ne procijene da je broj šakala prešao mjeru i da je stanje alarmantno.

"Nama se mještani ovog naselja još nisu obratili za pomoć. Ali generalno, to je problem već dugi niz godina, koji pratimo i koji, tokom lovne sezone pokušavamo redukovati na podnošljivu brojnost", objasnili su u Lovačkom udruženju "Zmijanje".

Dodali su da će provjeriti stanje brojnosti ovih životinja u toj mjesnoj zajednici.

"Postoji mogućnost organizovanja kontrolisane akcije. Pokušaćemo organizovati akciju smanjenja broja ovih životinja na podnošljiv broj, jer je šakal nezaštićena vrsta", rekli su u Udruženju.

Šakali su divlje životinje iz porodice pasa. Ova vrsta je malo veća od lisice, a manja od vuka, na kojeg izgledom najviše podsjeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana