Муке мјештана засеока Гајићи: Шакали им долазе у дворишта

nezavisne.com
Муке мјештана засеока Гајићи: Шакали им долазе у дворишта

Бањалука - Мјештани засеока Гајићи, у мјесној заједници Кола, муку муче са шакалима који су им ноћу почели долазити и у дворишта.

"За годину број шакала дупло је повећан. Сада су почели ноћу долазити у двориште, што доказује да се више и не боје људи и то нас много плаши", прича нам један од мјештана.

Истиче да су му шакали прошле године растргали четири, а његовом комшији неколико оваца.

"Када пустимо овце на испашу, страхујемо да не останемо без њих. И прије је било шакала, али у мањем броју и нису прилазили толико близу кућама. Ноћу их је језиво чути како завијају, и то још скоро под прозором. Није нам свеједно ноћу ни изаћи из куће", каже овај мјештанин.

Према његовим ријечима, ових животиња се и пси боје па тако, чим приђу ближе кући, и они их осјете и уплаше се.

"Говорили смо локалним ловцима да су шакали почели правити проблеме, а они су нам рекли да је лов на ове животиње забрањен", прича забринуто овај мјештанин.

У Ловачком удружењу "Змијање" кажу да се повећава број шакала на нашем терену, али и у окружењу, тако да та појава није само локалног карактера, већ је регионално заступљена.

"Шакала је из године у годину све више и стварају огромне проблеме свим ловачким удружењима, па и нашем. Ми у оквиру редовних активности пратимо стање и покушавамо редуковати ту бројност, међутим, они су тешки за одстрел, јер су шакали врло лукаве животиње, тако да покушавамо на све начине пратити њихово стање", казали су у овом удружењу.

Додали су да у наредном периоду нису планирали акције одстрела све док не процијене да је број шакала прешао мјеру и да је стање алармантно.

"Нама се мјештани овог насеља још нису обратили за помоћ. Али генерално, то је проблем већ дуги низ година, који пратимо и који, током ловне сезоне покушавамо редуковати на подношљиву бројност", објаснили су у Ловачком удружењу "Змијање".

Додали су да ће провјерити стање бројности ових животиња у тој мјесној заједници.

"Постоји могућност организовања контролисане акције. Покушаћемо организовати акцију смањења броја ових животиња на подношљив број, јер је шакал незаштићена врста", рекли су у Удружењу.

Шакали су дивље животиње из породице паса. Ова врста је мало већа од лисице, а мања од вука, на којег изгледом највише подсјећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана