Moguća grijna sezona do 15. maja

A. Stojanović, I. Kardum
Moguća grijna sezona do 15. maja

Banjaluka - Skupština grada prihvatila je zahtjev građana i na aktuelnom času razmatrala mogućnost da sezona grijanja u gradu ubuduće bude produžena do 15. maja, zbog niskih temperatura koje godinama vladaju u maju. Zahtjev je podnijela odbornica Mirna Savić-Banjac, a on je naišao na podršku gradonačelnika Igora Radojičića.

- Ovaj prijedlog zvuči racionalno, ali treba ga razmotriti sa tehničkog aspekta i vidjeti koliko je “Eko toplanama” potrebno za remont između dvije grijne sezone - istakao je Radojičić.

Još je naglasio da će dodatnih 20 miliona KM predviđenih prijedlogom rebalansa budžeta, koji se juče našao pred odbornicima Skupštine grada, biti uloženo u niz projekata, od kojih su najznačajniji nastavak uređenja “parkića” i centralne gradske zone, izgradnja mosta u Srpskim toplicama i niz projekata iz oblasti snabdijevanja vodom.

- Ovaj prijedlog je rezultat domaćinskog poslovanja i suficita u prošlogodišnjem budžetu, a dio sredstava u iznosu od osam miliona KM obezbijeđen je kroz kreditno zaduženje kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).  Kredit EBRD-a biće uložen u izgradnju i rekonstrukciju vodovodne mreže na širem području grada i nastavak izgradnje “Crnog vrela”. Ostala sredstva investiraćemo u novu saobraćajnicu koja će povezivati Lauš i Paprikovac, rekonstrukciju i izgradnju kanalizacione mreže na Laušu, nastavak izgradnje saobraćajnice u Priječanima i mnoge druge  projekte - rekao je Radojičić.

Prvobitno planiran termin održavanja sjednice je pomjeren zbog vanredne situacije izazvane poplavama u pojedinim naseljima, a gradonačelnik je Skupštini podnio amandman na prijedlog rebalansa da se milion KM preusmjeri za sanaciju štete od poplava.

Nezavisni odbornik u Skupštini grada Mirna Savić-Banjac rekla je da će uvijek podržati projekte koji su značajni za stanovništvo, ali da se protivi zaduživanju za takve projekte.

- U redu je da ta sredstva budu utrošena za ono za šta su namijenjena, ali to najčešće nije slučaj. Stalno se prolongira otplata kredita i ulazi u nova zaduženja, a rezultati nisu vidljivi na terenu, jer svi projekti kasne - rekla je Savić-Banjac.

Novi odbornik

Odbornici su na početku zasjedanja gradskog parlamenta prihvatili odluku o dodjeli mandata Nataši Marić-Udovčić, koja je nakon toga položila zakletvu da će raditi u interesu građana.

Marić-Udovčić je zamijenila partijskog kolegu iz SNSD-a Nenada Talića, koji je imenovan za direktora Javne ustanove Sportski centra Borik.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana