Moderni put na Petrićevcu ispunjenje dugogodišnjeg sna

Aleksandar Stojanović
Moderni put na Petrićevcu ispunjenje dugogodišnjeg sna

Nakon više godina čekanja i mnoštva neispunjenih obećanja, žitelji ulice Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića u naselju Petrićevac konačno će dobiti modernu saobraćajnicu koja ovo naselje povezuje sa Motikama.

U prisustvu velikog broja mještana gradonačelnik Igor Radojičić, zajedno sa predstavnicima nadležnih odjeljenja, juče je ozvaničio početak rekonstrukcije dijela ulice Kralja Aleksandra, u dužini od oko 1,2 kilometra.

Problemima sa gužvom, rupama na putu i oborinskim vodama od “žutih zgrada do objekta “Pavlović tursa” došao je kraj, a mještani nisu krili sreću jer je napokon počelo ispunjenje njihovog dugogodišnjeg sna.

- Realizacijom ovog projekta biće riješen problem koji nas muči godinama. Očekujemo da će izgradnja ove moderne saobraćajnice ubrzati razvoj ovog dijela grada i da će se ovdje graditi stambeni, privredni i prodajni objekti - rekao je žitelj ove ulice Petar Mišan.

On je zahvalio nadležnim institucijama što je poslije mnogo godina počela realizacija ovog projekta, te izrazio nadu da će se nakon završetka ove saobraćajnice nastaviti gradnja saobraćajne infrastrukture prema njihovim komšijama u Motikama.

Gradonačelnik Igor Radojičić naglasio je da je riječ o jednom od najvećih infrastrukturnih projekata u sklopu ciklusa “Banjaluka se gradi”.

- Riječ je o rekonstrukciji oko 1,2 kilometra puta širine šest metara, sa obostranim trotoarima, novom kanalizacijom i rasvjetom. Ova nova, moderna saobraćajnica ne samo da će modernizovati ovaj dio grada, nego će umnogome poboljšati bezbjednost - rekao je gradonačelnik.

On je naglasio da je priprema za ovaj projekat urađena već prije dvije godine, a da su prošle godine obezbijeđena sredstva, međutim, neuspjela prva javna nabavka je razlog zbog kojeg su radovi krenuli nešto kasnije nego što je planirano.

- Ova saobraćajnica nije značajna samo za žitelje ove ulice, nego i mnogo šire, jer će ona u budućnosti predstavljati vezu Petrićevca sa Motikama i Paprikovcem, te će znatno rasteretiti saobraćaj prema Univerzitetskom kliničkom centru RS - naveo je Radojičić.

Vrijednost radova, koji su povjereni preduzeću “MG mind”, iznosi oko dva miliona KM, a rok za izvođenje je šest mjeseci.

Zeleni most

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić istakao je da nisu opravdane kritike opozicije na račun kašnjenja radova na izgradnji novog Zelenog mosta.

- Istina je da je bilo kašnjenja, ali u pitanju su mnoga proceduralna pitanja na koja nismo mogli uticati. Na ove projekte se čekalo 40 godina, pa mislim da nije problem ako se kasni nekoliko dana. Rok je 15. april i trenutno nemamo zahtjev izvođača za produženje roka - naglasio je Sandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana