Mještani Priječana u strahu od pokretanja klizišta

nezavisne.com
Mještani Priječana u strahu od pokretanja klizišta

Banjaluka - Najavljeno povećanje dnevne temperature moglo bi prouzrokovati naglo topljenje snijega i porast vodostaja rijeke Vrbas, što bi dodatno ugrozilo i klizište na ulazu u Priječane i stvorilo velike probleme mještanima ovog naselja.

Mještani se plaše da će se ovo klizište odroniti i oštetiti glavnu saobraćanicu, što bi im, kako kažu, prouzrokovalo brojne probleme.

"Ionako nam je putna infrastruktura u lošem stanju i ne znam kako bismo funkcionisali da nam se ošteti glavna saobraćajnica i odsiječe nas od grada. Ni viseći most nije još popravljen nakon poplava 2014. godine i bilo bi nam baš teško da moramo ići zaobilaznim putem preko mosta u Trnu, a preko kojeg ne ide ni autobus", kaže mještanka Priječana.

Darko Škobić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Priječani, kazao je da se boji naglog povećanja temperature.

"Početkom prošle godine 'Vode Srpske' uradile su projekat za sanaciju ovog dijela obale, ali dosad se ništa nije radilo po tom pitanju. Već nekoliko puta pisali smo im dopis jer je njihova nadležnost da utvrde obale rijeka Vrbanja i Vrbas. Od njih smo dobili odgovor da ove godine nisu planirali nikakve radove na klizištu", kazao je Škobić.

Prema projektu, sanacija obale trebalo je da bude urađena u dužini od 173 metra, a prema riječima Škobića, kako je vrijeme prolazilo i ništa se povodom toga nije uradilo rijeka Vrbas svakodnevno pomalo potkopava obalu, tako da je voda došla gotovo na pet metara do puta.

"Da bi u potpunosti bio riješen ovaj problem sada je potrebno sanirati više od 250 metara obale", istakao je Škobić.

Zbog najavljenog povećanja temperatura i topljenja snijega narednih dana dežurne ekipe Odsjeka za civilnu zaštitu i poslove Profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice juče su obišle moguće kritične tačke na većim rijekama Vrbas i Vrbanja, te na manjim vodotokovima.

Ekipe su obišle Široku, Dragočajku, Crkvenu i Kočićev potok, gdje je ranije bilo dosta problema prilikom obilinijih padavina.

"Po nalogu gradonačelnika, pokrenuli smo aktivnosti na preduzimanju i sprovođenju odgovarajućih mjera zaštite i spasavanja. Uspostavljen je i kontakt sa službama civilne zaštite susjednih opština kao i s komandnim pultom HE Bočac i Republičkim hidrometeorološkim zavodom", rekao je Mladen Ćućun, šef Odsjeka za civilnu zaštitu i poslove Profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice.

U Republičkom hidrometeorološkom zavodu rekli su da će se dnevna temperatura narednih nekoliko dana kretati između 10 i 15 stepeni i da je potreban oprez zbog mogućnosti izlijevanja rijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana