Мјештана Пријечана броје ситно до новог моста

Весна Поповић
Мјештана Пријечана броје ситно до новог моста

Бањалука - Санација пјешачког моста у Пријечанима требало би да буде завршена до 22. јула, а град и извођач радова су увјерени да овај пут неће бити помјерања рока, чиме би коначно могао доћи крај агонији мјештана овог насеља који већ три године не могу безбједно да пређу преко ријеке Врбас.

Поправка моста, који спаја Пријечане и Залужане, требало је да буде окончана 17. јуна, али то се није догодило јер предузеће “Приједорпутеви” није успјело да заврши радове који би ојачали конструкцију. Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић је рекао да је због тога град одобрио продужење рока.

- Мислим да ће овај пут све бити завршено како треба. Након тога ћемо заказати датум за тестирање конструкције, односно пробно оптерећење - рекао је Сандић.

Он сматра да би овај пут конструкција моста требало да прође тестове.

- Нема потпуне стоодстотне гаранције, али зато све ово радимо и зато је рок помјеран да бисмо могли овај посао што боље урадити. Циљ је да мост коначно буде безбједан за пјешаке иако појединци и сада преко њега прелазе упркос забрани - рекао је Сандић.

Град је за санацију моста издвојио 100.000 КМ, а продужење рока није довело до повећања издвајања планираних за ове намјене. Директор “Приједорпутева” Раденко Црногорац је рекао да ће ово предузеће свој дио посла одрадити до 22. јула.

- Преостало је затезање сајли и ослонаца, а морамо и дио избетонирати како бисмо ојачали темеље - казао је он.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Дарко Шкобић је рекао да се мјештани надају да ће овај пут мост коначно бити завршен. Казао је да су многи у међувремену ризиковали и прелазили преко моста док су трајали радови.

Објаснио је да је у току градња дијела главног пута у Пријечанима због чега је често саобраћај обустављен и немогуће проћи возилима, али и градским аутобусом.

- У међувремену не можемо зауставити наше животе морамо ићи на посао, код доктора и слично, а најближи излаз је пјешачки мост према Залужанима. Ту је имамо аутобуску линију за даље, а ако идемо на мост у Трну то је предалеко - казао је Шкобић.

Стари пјешачки мост је уништен у поплавама 2014. године, а у градњу новог је уложено више од пола милиона КМ. Радови су почели у мају 2015. године, а за тај посао “Воде Српске” су ангажовале предузеће “Нискоградња”. Градске власти су крајем 2016. забраниле употребу новоизграђног моста, јер се испоставило да није безбједан. Због потреба мјештана град је преузео на себе обавезу да ријеши овај проблем.

Заштита

Славиша Сандић је рекао да град очекују додатни послови по завршетку радова на мосту.

- Идући корак је да обезбиједимо антикорозивну заштиту.  Тиме ћемо премазати конструкцију моста прије зиме како бисмо је заштитили - казао је Сандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана