Milunka Savić i Spomenko Gostić dobijaju ulice

Ivana Kardum
Milunka Savić i Spomenko Gostić dobijaju ulice

Banjaluka - Tridesetak bezimenih ulica u naseljima Karanovac, Debeljaci, Dragočaj i Ada konačno bi trebalo da dobiju nazive, a mnoge od njih će ponijeti imena ratnih heroja i heroina.

Po Milunki Savić, srpskoj heroini Velikog rata i ženi sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja, biće nazvana ulica u naselju Ada. Ukoliko ovaj prijedlog dobije “zeleno svjetlo” na sjednici Skupštine grada 22. novembra, ulica u Adi, koja se pruža od ulice Arčibalda Rajsa i ide desno do Ponirske, nosila bi ime po “srpskoj Jovanki Orleanki”.

Uz ovu, još 28 ulica iz naselja Debeljaci, Karanovac i Dragočaj konačno će dobiti nazive. Tako bi po Diani Budisavljević, humanitarki koja je tokom Drugog svjetskog rata spasila 15.336 uglavnom srpske djece iz ustaških logora u NDH, trebalo da bude nazvana glavna ulica u Debeljacima. Ulice u ovom naselju dobiće i najmlađi odlikovani borac Vojske RS Spomenko Gostić, dr Gavro Vujičić, Milan Janković, akademik Branko Milanović, Risto Kremenović, Uroš Milinković kao najmlađa žrtva ustaškog pokolja u Bijelom potoku, te Stojan Miletić.

Portparol Gradske uprave Milenko Šajić istakao je da su najveći problem prigradska naselja, posebno ona u kojima je posljednjih decenija višestruko povećan broj stanovnika, a samim tim i izgrađeno mnogo novih kuća i zgrada.

- Imamo još 20 zahtjeva, a inicijativu za dodjelu imena naselja, ulice ili trga mogu pokrenuti svi zainteresovani građani, organi ili institucije pisanim putem, uz obrazloženje prijedloga - rekao je Šajić.

Predsjednik MZ Karanovac Boško Vuksan izjavio je da će 17 ulica u ovom naselju dobiti nazive.

- Tražili smo da ulice u mjesnoj zajednici Karanovac budu nazvane po borcima Vojske RS koji su poginuli u Otadžbinskom ratu. Među prijedlozima su ulice Darka Partala, Siniše Peulje, Slavka Banovića, Voje i Gorana Kajkuta, Ranka Partala, Dragana Vranješa, Braće Kostić, Braće Stanković, Vojvode Uroša Drenovića, Božidara Topića, Ranka Berića, Svete Ristića, Duška Vučića, Braće Lolić i Braće Vesić - istakao je Vuksan.

U Barlovcima će nazive dobiti tri ulice, i to glavna ulica  po dr Todoru Todi Jeremiću, dok će dvije dobiti nazive po Vukašinu Mandrapi, srpskom starcu koji je ubijen u logoru Jasenovac 1943. godine i koji je kanonizovan 1998. za svetitelja, te po akademiku Svetozaru Koljeviću.

Bezimene ulice najviše zadaju glavobolju Hitnoj pomoći, policiji, poštarima, taksistima.

- Problem je najveći u novoizgrađenim ulicama, te u ulicama koje su dobile nove brojeve, a nisu prijavljeni. Poštari u ovakvim slučajevima prave ličnu evidenciju, upoznavajući ljude koji žive u tim domaćinstvima. Ovaj problem dolazi do izražaja u vrijeme godišnjih odmora, kada na teren izađu mlađe kolege - saopštila je portparol “Pošta Srpske” Milena Kvočka.

Ulica Marijana Beneša

Savjet mjesne zajednice Nova varoš nedavno je predložio da jedna ulica u ovom naselju dobije ime po proslavljenom bokseru Marijanu Benešu.

- Poslali smo dopis Skupštini grada da se Ravnogorska preimenuje u ulicu Marijana Beneša. Takođe smo pokrenuli inicijativu za građenje parka i to ispred zgrade u kojoj je sportista stanovao, a koji bi takođe bio nazvan po njemu - rekao je član Savjeta MZ Nova varoš Ljubiša Gavranović.

Milenko Šajić je rekao da postoje prijedlozi da pojedine ulice dobiju nazive po proslavljenim sportistima, kao i drugim uspješnim ličnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana