Malo potrošača na 150 kilometara mreže vodovodnog sistema “Gašića vrelo”

Aleksandar Stojanović
Malo potrošača na 150 kilometara mreže vodovodnog sistema “Gašića vrelo”

Banjaluka - Upravljanje vodovodnim sistemom “Gašića vrelo”, koji je “Vodovod” preuzeo od Centra za razvoj i unapređenje sela, zahtijeva znatna izdvajanja, zbog čega su troškovi održavanja tog sistema ovo preduzeće stavili u nezavidan položaj.

Iz “Vodovoda” ističu da ovaj sistem snabdijeva vodom osam mjesnih zajednica sa ukupnom dužinom mreže oko 150 kilometara i sa svega oko 1.500 potrošača, odnosno oko deset potrošača po kilometru mreže. Naglašavaju da je ovo jedan od najkomplikovanijih vodovodnih sistema i obuhvata jedno izvorište kapaciteta 70 litara po sekundi, filter i hlornu stanicu, šest rezervoara ukupne zapremine 2.380 kubnih metara, šest pumpnih stanica i 13 pumpi.

- Na tako veliku pokrivenost, imamo veoma malo potrošača, od čega su veliki procenat “vikendaši”, odnosno korisnici koji su tu samo povremeno i njihova potrošnja nije velika - navode u ovom preduzeću.

Dodaju da takav broj potrošača naspram velike mreže nikako ne ide u prilog ovom komunalnom preduzeću sa aspekta odnosa prihoda i rashoda.

Sistem pokriva veoma rasprostranjenu i udaljenu teritoriju, odnosno banjalučke mjesne zajednice Krupa na Vrbasu, Ledenice, Agino Selo, Krmine, Ljubačevo i Rekavice 2, ali i naselja Memići u opštini Čelinac i Javorani u opštini Kneževo što umnogome otežava održavanje.

- Kako jedan od problema sirove izvorske vode sa izvorišta Gašića vrelo predstavljaju i povremena zamućenja, mi preuzimamo napore da i u takvim uslovima na što je moguće racionalniji način obezbijedimo kvalitetnu vodu našim korisnicima - rekli su iz “Vodovoda”.

Dodatnu otežavajuću okolnost predstavlja činjenica da se radi o ogromnom procentu veoma starih vodomjera koji hitno zahtijevaju zamjenu dok se stari ne mogu reparirati, te se rashoduju što povećava troškove preduzeću.

- Takođe i sama vodomjerna okna nisu urađena u skladu sa tehničkim propisima zbog čega se često dešavaju kvarovi na vodomjernoj garnituri što iziskuje mnogo vremena, kilometraže i gubitaka prilikom otklanjanja nedostataka - poručuju iz “Vodovoda”.

Predsjednik MZ Ljubačevo Radenko Vujasin je rekao da je projektom za ovaj sistem, koji je napravljen 1983. godine, prvobitno planirano da pokriva Krupu na Vrbasu, Krmine i Ljubačevo, međutim kasnije su na ovaj sistem priključene ostale mjesne zajednice.

- Sistem je bio u veoma lošem stanju, problemi u vodosnabdijevanju su bili najveći tokom ljetnih mjeseci, jer je pokrivenost velika - rekao je Vujasin.

On dodaje da otkad je “Vodovod” preuzeo brigu o sistemu, nema većih problema u isporuci vode, te da radnici i uprava ovog preduzeća rade veliki posao za sve mještane pomenutih naselja.

Preuzete obaveze

Sa preuzimanjem seoskih vodovoda preuzeti su i radnici “Centra za razvoj i unapređenje sela” koje je dotad održavalo te sisteme, kao i radnici koji su angažovani na privremenim i povremenim poslovima koji su pretežno mještani tih sela što umnogome povećava troškove bruto plata. Sam sistem povećava i troškove električne energije, uzorkovanja i analiza vode.

Mimo “Gašića vrela” na tom dijelu je preuzet i seoski vodovodni sistem “Bočac”, sa dva rezervoara kapaciteta 120 metara kubnih i 200 metara kubnih, dvije pumpne stanice i mrežom dužine 30 kilometara, a koji snabdijeva oko 360 potrošača.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana