“Мали” послови уљепшали бањалучка насеља

Јелена Цвијановић
“Мали” послови уљепшали бањалучка насеља

Бањалука - Услови живота побољшани су у двадесетак мјесних заједница и то захваљујући такозваним “малим пројектима”, вриједним по 2.500 марака, реализованим у оквиру ширег плана којим се настоји изаћи у сусрет мјештанима у вези са ситним интервенцијама у њиховом насељу.

Ријеч је о јединственом пројекту, чија је вриједност око 150.000 КМ, којим се настоји да се у свакој од 57 мјесних заједница ријеше ситнији проблеми. Све поправке и интервенције предложили су мјештани, односно њихови представници у савјетима мјесних заједница.

Начелница Одјељења за општу управу Сања Павловић истиче да су кључни изазови за реализацију ових пројеката отежани процеси јавних набавки и незаинтересованост понуђача.

- Из тог разлога до сада смо, по јавном позиву из прошле године, овај посао урадили у 20 од укупно 57 мјесних заједница. За интервенције у још 28 мјесних заједница морали смо поновити набавке, а у току је потписивање уговора са извођачима радова, тако да је можемо очекивати да ће и у овим насељима ускоро услиједити радови - казала је Павловићева.

“Мали пројекти” до сада су, између осталог, реализовани у МЗ Лауш 1, гдје је санирана ограда око ОШ “Свети Сава”, затим изграђена чесма код спомен-костурнице у Дракулићу, урађена стаза на школском игралишту подручног одјељења ОШ “Станко Ракита” у Дебељацима, те набављене лампе за уличну расвјету у Рекавицама један.

Предсједник Савјета МЗ Дракулић Жељко Дојчиновић сматра да је рјешавање мањих инфраструктурних проблема у овој, као и у другим мјесним заједницама, веома значајно јер све што се уради је свима од користи.

- Градња јавне чесме на спомен-костурници има велики значај јер је уљепшала овај простор и добро је дошла за одржавање цвијећа. Осим тога, спортски терени, који се налазе преко пута костурнице, су увијек пуни омладине из Шарговца, Мотика и Дракулића која до сада у близини није имала воду за пиће, па су је тражили од комшија - рекао је Дојчиновић и додао да су већ пријавили нове пројекте, односно обнову ограде око игралишта и санацију кошева, за које се нада да ће актуелним позивом бити ријешени.

Овај пројекат града похвалио је и предсједник Савјета МЗ Лауш један Небојша Матић.

- Лауш један је кандидовао пројекат градње игралишта и уређења простора иза цркве, а из Лауша два су се обратили за набавку ношњи за дјечје Културно-умјетничко друштво “Свети Сава”. Новца никад довољно, али најмлађи треба да су нам на првом мјесту - истакао је Матић.

Позив отворен до 10. јула

Из Одјељења за општу управу су истакли да је објављен и нови јавни позив за ову годину, који је отворен до 10. јула.

- Очекујемо да по окончању позива добијемо приједлоге пројеката које ће делегирати мјесне заједнице путем савјета, а које ћемо реализовати - рекла је Сања Павловић.

За ове сврхе је и ове године планирано 150.000 КМ. Према позиву, могу бити предложена највише два пројекта која се, углавном, односе на рјешавање мањих инфраструктурних радова, уређење објеката и дворишта мјесних заједница, као и уређење значајних објеката и њихове околине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана