Лауш, Лазарево и Пријечани затрпани депонијама

Дејана Братић
Лауш, Лазарево и Пријечани затрпани депонијама

Бањалука - Дивље депоније ничу на све више локација у граду, а у посљедње вријеме овај проблем посебно је изражен у насељима Лауш, Лазарево и Пријечани.

Стари намјештај, гуме, стакло, те разни отпад поред контејнера свједоче о несавјесном понашању појединаца који стварају ове депоније. У Савјету мјесне заједнице Пријечани кажу да је овом проблему тешко стати у крај.

- Овај проблем је најизраженији у доњем дијелу Пријечана гдје нема кућа, па тако многи себи дају за право да одлажу отпад на том мјесту. Често се деси да у сумрак неко довезе отпад и затрпа тај простор - рекао је члан Савјета мјесне заједнице Пријечани Младен Новаковић.

Он је додао да су тражили постављање видео-надзора како би несавјесни појединци били кажњени, али због недостатка новца, та идеја није реализована.

У предузећу “Чистоћа” кажу да упркос томе што су постављени контејнери са натписима и смјерницама како правилно одлагати смеће, ниво савјесног понашања још није какав би требало да буде.

- Надам се да ће се временом приступ појединаца према овом проблему промијенити. Дивље депоније најчешће уклањамо  у насељима Лауш, Лазарево и Пријечани, ту је углавном најпроблематичније - рекао је директор “Чистоће” Милан Плавшић.

У Градској управи истакли су да ово представља ругло и да им грађани често пријављују гдје се налазе дивље депоније.

- Немарно одлагање смећа представља ружну слику нашег града, коју ми покушавамо да мијењамо. Нажалост, ситуација је некад катастрофална, поставили смо недавно много нових контејнера како бисмо овај проблем донекле санирали - рекао је портпарол Градске управе Миленко Шајић.  

Он је додао да се неправилно одлагање смећа може пријавити и путем апликације “Грађанска патрола”. 

- Током протекле седмице, грађани су путем “Грађанске патроле” највише пријављивали непрописно одлагање отпада и непрописно паркирање. У улици Ранка Шипке је евидентирана мања депонија, те је “Чистоћи” наложено уклањање отпада што је и учињено. Непрописно одлагање отпада пријављено је и у улицама Триве Амелице, Видовданској и Косте Јарића - истакли су из Градске управе.

Казне због несавјесног одлагања и паљења смећа за физичка лица су од 100 до 1.000 КМ, док је за правно лице предвиђена казна од 500 до 7.000, а казна за одговорно лице од 200 до 1.800 КМ.

У Одјељењу за комуналне послове кажу да пријаве о неправилном одлагању смећа готово свакодневно стижу.

 - Грађани нажалост ријетко пријављују појединце који  неправилно одлажу отпад, углавном се пријаве односе само на смеће - казали су у надлежном одјељењу.

Дежурна служба Одјељења комуналне полиције прима пријаве 24 сата дневно, а по запримљеној пријави, запослени у Одјељењу комуналне полиције интервенишу у зависности од степена хитности. На несавјесно понашање појединаца пожалила се и студенткиња Милица Берић која сматра да немарност појединаца треба казнити.

- Треба пријављивати и кажњавати оне који тако поступају - рекла је Берићева.

Контејнери

Почетком прошлог мјесеца набављено је више од 230 контејнера, који су распоређени на градском подручју.

- Контејнери су набављени у оквиру пројекта града, “Чистоће” и Фонда за заштиту животне средине, вриједног више од 200.000 КМ - саопштили су из Градске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана