Кумовска љубав једна од највећих

Милош Васиљевић
Кумовска љубав једна од највећих

Бањалука - Четворо малишана, чији су родитељи чланови Удружење породица са четворо и више дјеце “Четири плус” приступило је јуче Светој тајни крштења у Саборном храму Христа Спаситеља.

Јубиларно десето колективно крштење организовало је Удружење “Четири плус” поводом Међународног дана породице, а за протеклу деценију крштено је 150 малишана.

- Било је планирано да се ове године крсти десеторо дјеце, али су поједини родитељи одустали јер је радни дан и из других разлога. Ипак радости и поноса не мањка, и срећни смо што није прекинута традиција - казао је предсједник удружења Јован Радовановић и додао да су дјеци даровали златне ланчиће као мали знак пажње.

Након колективног крштења приређено је славље и свечани ручак. За Мирка Вуковића (30), који је отац четворо дјеце, ово је један од најрадоснијих дана.

- Ово је први пут да дијете крстимо на колективном крштењу. Раније смо крстили двоје дјеце, али нисмо имали ту привилегију да будемо дио оваквог сјајног дружења и великог чина - казао је Вуковић.

Посебно узбуђење и понос владали су међу кумовима, из којих је исијавала радост јер су дио овако важног догађаја. Бранка Кафтаџић, постала је јуче кума малој Софији, казала је да је за њу ово велики дан. Кумовска љубав, према њеним ријечима, једна је од најснажнијих и најискренијих.

- Ово је прекрасан дан за све нас. Крштење је највећи чин, а кумство је велика срећа, коју је тешко ријечима описати. Дјела треба да показују колико се волимо и једне друге чувамо - казала је поносна кума.

Јереј Драган Видовић је казао да је крштење први најбитнији моменат у чину сваког хришћанина, предуслов је за примање свих осталих тајни Божијих.

- Ово је “улазница” у цркву, да дијете постане члан цркве, али и једини начин да остану јесте да се причешћују у цркви на светој литургији - рекао је јереј Видовић.

Начелница Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Наталија Тривић рекла је да град подржава вишечлане породице на више начина, као што су бесплатан боравак дјеце из Удружења “Четири плус” у вртићима. Такође, добијају стипендију током школовања, а град додатно финансира и дио трошкова и активности Удружења.

Матуре свечаности

Удружење породица са четворо и више дјеце “Четири плус” и укључило се и ове године у акцију прикупљања матурских хаљина и одијела. Будући матуранти, чланови Удружења, спремно дочекују матурске свечаности захваљујући људима великог срца, који дарују свечану одјећу.

- До сад смо подијелили тридесетак хаљина и одијела. Имамо још залиха, с тим да нам се још јављају донатори. Што не подијелимо ове године оставимо за сљедећу, јер увијек добро дође - казао је Јован Радовановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана