Kuli u Kastelu vraćaju sjaj prohujalih vremena

Vesna Popović
Kuli u Kastelu vraćaju sjaj prohujalih vremena

Banjaluka - Obnova dijela tvrđave Kastel napreduje punom parom, pa bi do kraja avgusta novim sjajem trebalo da zasija kula na ovom svjedoku prohujalih vremena.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar je rekao da je rekonstrukcija ulazne kule, koja je izgorjela u požaru 2013. godine, završena prije mjesec.

- Ojačani su zidovi gdje je to bilo potrebno. Postavljen je i novi krov koji je nedostajao jer je izgorio u požaru koji je zahvatio ovaj dio Kastela - rekao je Bilčar.

Kazao je da je u toku adaptacija kule u kojoj se svojevremeno nalazio ugostiteljski objekat.

- Čim su okončani radovi na ulaznoj kuli prešlo se na drugu lokaciju. Trenutno se ojačava prateći bedem uz kulu, a u okviru tih radova biće sanirane i stepenice koje vode do bedema. Nakon toga će biti skinut stari krov i postavljen novi - rekao je Bilčar.

Prema njegovim riječima radovi na ovoj kuli bi trebalo da budu okončani do kraja avgusta.

- Kada je u pitanju rekonstrukcija Kastela to je sve što je planirano da se finansira iz ovogodišnjeg budžeta. Narednih godina ćemo nastaviti sa obnovom devastiranih dijelova ove tvrđave, a šta će biti urađeno zavisiće od toga koliko grad bude imao novca na raspolaganju - rekao je Bilčar.

On je napomenuo je da je za obnovu obje kule grad angažovao preduzeće “Koto” iz Beograda i da je za te radove iz budžeta grada izdvojeno 150.000 KM.

U Turističkoj organizaciji grada Banjaluka su rekli da je tvrđava Kastel najpoznatija i najposjećenija znamenitost u gradu.

- Svaki dio Kastela, od Kamene kuće, Ljetne pozornice, do njenih kula i zidina je priča za sebe koja govori o istoriji ovog grada. Svi turistički obilasci grada počinju sa te lokacije, a u njoj se održavaju i brojne manifestacije i koncerti koji privlače posjetioce - kazali su u TOBL-u.

Dodali su da je sanacija pojedinih dijelova tvrđave uvijek doborodošla, ali da bi njena potpuna obnova preporodila turističku ponudu grada.

Rekonstrukcija dijela Kastela je završena prošle godine, u šta je uloženo 9,1 miliona KM, novca Evropske unije i grada. Građani smatraju da je dobro što se ulaže novac u jedan od simbola grada.

  • Tvrđava Kastel vijekovima predstavlja srce grada, zato je važno da zablista u punom sjaju - kazala je Miroslava Zelić.

Spomenik

Tvrđava Kastel je proglašena nacionalnim spomenikom BiH i predstavlja nezaobilazan turistički motiv Banjaluke. Prostire se na površini od 48.000 kvadratnih metara, od čega je unutar bedema 26.610 kvadrata. Bedeme čini devet bastiona i dvije kule.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana