Крајишка љепотица граби ка престоници културе

Милош Васиљевић
Крајишка љепотица граби ка престоници културе

Бањалука - Низом манифестација и свечаном академијом Бањалука је у недјељу увече наставила обиљежавање 22. априла - Дана града, а симболично у Банском двору у 20 часова и 24 минута највећи град Српске истакао је кандидатуру за Европску престоницу културе 2024. године.

Поздрављајући бројне госте, највише званичнике Српске, те делегације из 35 општина и градова региона и Европе, градоначелник Игор Радојичић је рекао да Бањалука има потенцијал и шансу. Истакао је да је град на Врбасу почео многе инфраструктурне пројекте који ће бити реализовани до краја године.

- Поносни смо на нашу антифашистичку традицију и зато славимо Дан града. Остајемо опредијељени за развој добрих односа са градовима партнерима и свим народима. Наш град гледа у будућност. Градимо дугорочне планове развоја, у шта спадају стратегија развоја града, нови урбанистички план, стратегија зеленог града, стратегија културе и средњорочни план капиталних инвестиција - рекао је Радојичић.

На свечаној академији додијељене су традиционалне априлске награде. Кључеви града са повељом "Почасни грађанин" отишли су у руке предсједнице Владе РС Жељке Цвијановић и директора Завода за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" Горана Талића.

- Исказујемо велико поштовање Жељки Цвијановић за њен лични и допринос Владе РС развоју нашег града. Ради се о капиталним пословима за Бањалуку. Господин Горан Талић је од Завода "Др Мирослав Зотовић" направио респектабилну здравствену установу у регионалним оквирима и то морамо цијенити - рекао је Радојичић.

Цвијановићева је казала да је изузетно почаствована наградом и додала да је препознат заједнички труд Владе и града да Бањалуку учине европском љепотицом.

- Фасцинирао ме начин на који Градска управа покушава да повеже старије и традиционално са футуристичким - казала је Цвијановићева.

Други добитник Кључа града Горан Талић поручио је да срећан град чине срећни људи.

- Због тога морамо заједно учинити све да Бањалука буде још боље мјесто за живот - казао је Талић.

Позив

Тим за припрему кандидатуре Бањалуке за Европску престоницу културе 2024. године расписао је јуче јавни позив за пројектне идеје из области културе, који ће бити отворен до 9. маја ове године. Позив се може преузети на службеној веб страници тима бањалука2024.ба.

Златни грб

рукометни стручњак Велимир Петковић,

редитељ Никола Пејаковић,

професор Биљана Антуновић и

етнолог Данијела Ђукановић

Плакете града

глумац Љубиша Савановић,

Ружица Атанацковић из удружења "Заједно",

Градска организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, др Снежана Кутлешић,

КУД "Веселин Маслеша",

Галина Марјановић из Удружења "Дуга",

директор Музеја савремене умјетности РС Сарита Вујковић и професор Никола Мојовић.

Награда града младима

рукометаши Борца Срђан Мијатовић и Арсеније Бубић,

диригент Градског тамбурашког оркестра Златан Мирић,

клуб "Балмун",

пливач Михајло Чепркало и

професор Мирослав Малиновић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана