Клизиште отежава саобраћај у насељу Пријечани

Милош Васиљевић
Клизиште отежава саобраћај у насељу Пријечани

Бањалука - Мјештани Пријечана у страху од одрона стијена и земљишта, који се појавио због градње саобраћајнице кроз ово насеље, одлучују да заобилазним путем долазе до града.

Додатни проблем представља и блато на путу, па и пјешаци све више избјегавају ову дионицу. Како би безбједно дошли до града, бројни мјештани користе мост у Трну.

- То ми је много сигурније. Страх ме возити дионицом која је у изградњи. Земља, дијелови стијена и стабла падају по путу. Бојим се да ће ми једном то све пасти на аутомобил. Поред тога, на путу је доста земље и рупа. Због тога ми је лакше возити до моста у Трну па онда доћи до града. Тај пут је много дужи, али је безбједнији - казала је мјештанка овог насеља Сања М., која очекује да ће ускоро све бити санирано, али и да ће бити завршена градња додатног дијела дионице кроз ово насеље. 

Њена комшиница Тамара П. такође се свакодневно одлучује за дужи пут, истакавши да безбједност ставља на прво мјесто.

- Најгоре је када падне киша, јер је онда пут пун блата. У проблему су и возачи, јер осим пријетње од одрона, на једном дијелу пута се не могу мимоићи два возила. Ипак, није нам тешко да идемо заобилазним путем и да се мало стрпимо, јер ћемо коначно добити добру саобраћајницу - рекла је Тамара и додала да је најважније да се све квалитетно уради.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Дарко Шкобић навео је да су постављене подзиде, како би се спријечило обрушавање земље и стијена на пут. Он је нагласио да ће то бити ријешено у догледно вријеме.

- Имамо мало проблема када земља пада са оближњих стијена, међутим, саобраћај се одвија и тим путем. Радови су сада обустављени због лоших временских прилика, али извођачи и сада интервенишу када је нешто ургентно. У претходној седмици су поравнали земљом рупе за водоводну и канализациону мрежу. Вјерујем да ће се све то завршити у задатим роковима и да ће наша мјесна заједница добити ново, модерније рухо - истакао је Дарко Шкобић.

Када се радови приведу крају, мјештанима Пријечана ће увелико бити олакшана свакодневица, јер је лош пут вишедеценијски проблем у овом дијелу града. Уз квалитетну водоводну мрежу и уредно напајање електричном енергијом, нови пут ће живот свим мјештанима учинити лакшим.

Нови пут

Изградња дионице пута према Пријечанима у дужини од једног километра почела је у септембру прошле године, а ријеч је о пројекту вриједном 750.000 КМ. Радове изводи предузеће "МГ Минд" из Мркоњић Града, а надзор над извођачем има Градска управа.

За мјештане Пријечана овај пут је више од саобраћајнице и биће права жила куцавица, а у плану је да, поред новог коловоза, буде завршена оборинска канализација и расвјета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана