КУД из Швајцарске побједник Европске смотре фолклора дијаспоре: Српско коло носе у срцу

Милош Васиљевић
КУД из Швајцарске побједник Европске смотре фолклора дијаспоре: Српско коло носе у срцу

Бањалука - Чланови Културно-умјетничког друштва (КУД) “Вук Стефановић Караџић” из швајцарског Роршаха показали су како се игром, пјесмом, народном ношњом, а највише срцем чува традиција, захваљујући чему им је припала ласкава титула побједника 23. Европске смотре српског фолклора дијаспоре и Срба у региону.

Стручни жири није имао нимало лак задатак, јер се на сцени тврђаве Кастел представило 65 КУД-ова са више од 3.500 чланова из 14 европских земаља. Пехар, који је до сада био у рукама КУД-а “Стеван Мокрањац” из Беча, побједнику су уручили министар за економске односе и регионалну сарадњу РС Златан Клокић и предсједник Савеза српских удружења Њемачке Данило Ђокић.

- Да бисмо имали будућност, чувамо и препричавамо прошлост - поручили су побједници.

Награду публике добили су ансамбли “Шумадија” из Милвокија и “Дукати и бисери” из Чикага, који су наступили у ревијалном дијелу. Додјелом награда заршена је најмасовнија европска смотра фолклора, која је први пут одржана у Бањалуци, а међу учесницима је било и оних који су прешли хиљаде километара да би показали како чувају традицију.

Домаћини такмичења КУД “Пискавица” јуче су сабирали утиске истакавши да су презадовољни како је прошао овако велики догађај, значајан за град али и цијелу Српску.

- Проглашење побједника у недјељу увече је ишчекивало пет-шест хиљада људи. Поред фолклораша, ту су били и њихови родитељи, родбина, пријатељи. Ово је туристички погодак за град, а празник за све који воле игру, пјесму и традицију - казао је секретар КУД-а “Пискавица” Мирко Арамбашић.

Додао је да је међу фолклорашима много носталгичара, па им оваква дружења дођу као незаобилазна.

- Већина њих вуче коријене са наших подручја, па им је било задовољство наступити на фестивалу, прошетати бањалучким улицама, пробати традиционалну храну - казао је Арамбашић.

Портпарол Туристичке организације Бранка Бранковић казала је ће овај фестивал остати забиљежен као најмасовнији културни, али и туристички догађај.

  • Није било ниједног слободног кревета, па су тако и оближњи градови попунили смјештајне капацитете - додала је она. Већи дио прихода од продаје улазница  упућен у хуманитарне сврхе, што манифестацији даје посебну чар.

“Ћевап фест”

Више од 20.000 Бањалучана и туриста, међу којима је било и мноштво учесника смотре фолклора, посјетило је претходног викенда други “Ћевап фест”.

Осим туриста, који су уживали у надалеко познатој бањалучкој делицији, разлога за задовољство имале су и градске ћевабџије, који су испекли око 13.000 порција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана