Ispisali lijepe stranice sporta i književnosti

Dejana Bratić
Ispisali lijepe stranice sporta i književnosti

Banjaluka - Proslavljeni rukometni golman Abas Arslanagić i poznati književnik i prevodilac Kolja Mićević od 22. aprila vlasnici su nagrade Ključ grada i počasni građani Banjaluke.

Njima su nagrade uručene na svečanoj akademiji u Banskom dvoru, povodom obilježavanja 22. aprila, Dana oslobođenja u Drugom svjetskom ratu.

- Ovo je priznanje cijeloj mojoj generaciji. Osjećam se veličanstveno i ponosno, mi smo igrali svjetski rukomet, a to je ujedno bio zlatni period jugoslovenskog rukometa - rekao je Arslanagić.

Mićević je naglasio da je Ključ grada za njega podstrek za dalji rad.

- Posvetio sam cijeli život pisanju i divno je kad neko prepoznaje nečiji rad. Mnogo mi znači povelja, koja je došla neočekivano. Sve moje nagrade su uglavnom stigle iznenadno i zato su mi mnogo drage - naglasio je Mićević.

Gradonačelnik Igor Radojičić istakao je da je grad ponosan na svoje heroje.

- Banjaluka je danas moderan i dinamičan grad koji se gradi i suočava sa izazovima savremenog doba. To je grad sa povoljnim poslovnim okruženjem, zeleni i pametni grad. Stvaramo grad ugodan za život - kazao je Radojičić.

Zlatnim grbom grada nagrađeni su generalni direktor kompanije “m:tel” Marko Lopičić, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, direktor kompanije “Tropik” Bojan Risović i dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić.

Plaketa grada pripala je Biserki Kolevskoj, “Kolu srpskih sestara”, Humanitarnoj organizaciji “Lučijano Lama” sa Sicilije i Borisu Vrhovcu za izuzetno humana djela. Isto priznanje pripalo je i Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” kao i primarijusu doktoru Milutinu Vučkovcu kao poseban vid priznanja za izuzetna ostvarenja u oblasti medicine, posebno u oblasti doprinosa natalitetnoj politici grada. Isto priznanje uručeno je i Dunji Simić i Zoranu Pejašinoviću za izuzetna ostvarenja u obrazovanju i dostignuća u razvoju kulture i očuvanju kulturnog nasljeđa i zavičajne istorije.

Nagrada grada Banjaluka mladima pripala je Radovanu Ivanoviću za izuzetan doprinos u oblasti kulture i promociji muzičke kulture te Nemanji Pakiću za izuzetan doprinos u oblasti nauke i obrazovanja.

Tješnje veze sa Beogradom

Igor Radojičić razgovarao je juče u Gradskoj upravi sa gradonačelnikom Beograda Zoranom Radojičićem o tješnjim vezama u brojnim oblastima, uključujući i intenzivnu kulturnu razmjenu koja se, izvođenjem više pozorišnih predstava, upravo realizuje.

- Pred nama su široke mogućnosti komunikacije - istakao je Radojičić.

Zoran Radojičić je kazao da dva grada imaju dugogodišnju saradnju.

- Jedan smo narod i moramo u teškim vremenima da pomažemo jedni drugima - zaključio je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana