“Instagram” vraća banjalučke govornice u modu

Brankica Smiljanić
“Instagram” vraća banjalučke govornice u modu

Banjaluka - Javne telefonske govornice, koje su u ne tako davnoj prošlosti uveliko služile svojoj svrsi, sada na raskršćima i gradskim ulicama uglavnom predstavljaju simbol prohujalih vremena, a za one koji vole “retro” dobru priliku za fotografisanje.

Prije pojave mobilnih telefona bile su neizbježne, pa su mnogi građani sa sitnišem u ruci, a kasnije sa karticama, stajali u dugačkim redovima i sa nestrpljenjem čekali da neko završi razgovor. Kada bi konačno došli do telefonske slušalice, slijedila je neizvjesnost da li će neko drugi dići slušalicu. Danas je gužva pred govornicama dio istorije, ali ipak ima onih za koje ovaj način telefoniranja nije pao u zaborav. Jedna od njih je penzionerka Stanka Ćorić, koja svakog vikenda odlazi do govornice kako bi telefonirala svojoj djeci u Srbiji.

- Ne koristim društvene mreže i nove, “pametne” telefone. Predstavlja mi napor da učim sada u poznim godinama. Tako da svakog vikenda odem do “Pošte” i obradujem svoju djecu pozivom. Spojim ugodno sa korisnim, naročito kada je lijep dan za šetnju - rekla je Ćorićeva.

Njena sugrađanka Nada Perić kaže da joj telefonske govornice dobro dođu naročito, onda kada nema mobilni telefon pri ruci.

- Govornice mogu biti korisne kada se na mobilnom telefonu potroši baterija, a potrebno je hitno obaviti poziv - rekla je Perićeva.

Studentkinja Milica Berić nikad nije telefonirala sa javne govornice, ali se fotografisala pored njih.

- Javnu govornicu ne koristim, jer imam mobilni telefon. Zanimljivo mi je da fotografišem detalje koji podsjećaju na prošlost, a fotografije javnih govornica koje postavljam na društvene mreže oduševljavaju moje prijatelje - kazala je Berićeva.

Iz “Pošta Srpske” su rekli da redovno prate potrebe svojih korisnika i u skladu sa tim raspoređuju govornice.

- Analiziramo koliki je broj korisnika i razgovora u najfrekventnijem periodu, te u skladu sa dobijenim parametrima određujemo koliko će biti postavljeno telefonskih govornica. Tako u nekim poštama, u kojima se ukaže potreba i u kojima cirkuliše veliki broj ljudi, postavljamo više govornica. Na užem području grada trenutno je u funkciji 13 javnih telefonskih govornica, koje se nalaze u objektima pošta - istakli su iz “Pošta Srpske”, te dodali da je posljednja prodaja telekard kartice zabilježena 26. septembra ove godine u pošti na Sokocu.

U vrijeme kada korisnici lako mogu kupiti povoljne pripejd startne pakete za mobilnu telefoniju, kako kažu iz kompanije “m:tel”, javne govornice su rjeđe u upotrebi, ali ih građani na određenim područjima ipak koriste.

- U skladu sa regulatornim obavezama, kompanija “m:tel” pruža usluge telefoniranja putem javnih govornica kroz mrežu od 212 govornica širom Republike Srpske. Na području Banjaluke je u funkciji 60 javnih govornica. Kartice u vrijednosti od pet i deset maraka za korišćenje telefonskih govornica mogu se kupiti na kioscima “Glasa Srpske” i šalterima “Pošte Srpske” - rekla je portparol “m:tela” Jelena Maksimović. +++

Hitni pozivi

Pozivi hitnih brojeva sa telefonske govornice su besplatni, te ih je moguće obaviti i bez kartice.

Zbog toga mnogi građani smatraju i pored razvoja novih tehnologija govornice ne treba da budu uklonjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana