Inost mladih 2018: Magični klavir i robot iz đačkih klupa

Miloš Vasiljević
Inost mladih 2018: Magični klavir i robot iz đačkih klupa

Banjaluka - Magični klavir, solarna sušara za voće, razni roboti, pametni sat sa LED ekranom i mnoštvo drugih inovacija preplavili su juče Dom omladine, gdje je, u okviru trodnevne međunarodne manifestacije "Inost mladih 2018", 500 izlagača i učesnika predstavilo 350 eksponata.

Predsjednik Saveza inovatora RS Milovan Bajić rekao je da na izložbi učestvuju izlagači iz Republike Srpske, FBiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Rusije, Rumunije, Francuske, Italije, Maroka, Indije i Amerike i dodao da najbolje od njih očekuju i vrijedne nagrade do 1.000 KM.

Solarna mašina za sušenje voća, koju su napravili učenici iz Prnjavora, privukla je veliku pažnju posjetilaca.

Ništa manja gužva nije bila ni pred štandom učenika bijeljinske Tehničke škole "Mihajlo Pupin", a ovi vrijedni đaci su predstavili pametni sat sa LED ekranom. Oni su radoznalim posjetiocima strpljivo objašnjavali kako ovaj sat učitava svjetlost, temperaturu, a ima i elektronski panel za brojanje prolaznika. Učenici banjalučke Građevinske škole predstavili su eko-kuću od prirodnih materijala.

- Potrošnja energije je u poređenju sa klasičnom gradnjom manja za 50 odsto - objasnila je učenica Nataša Blagojević.

Vrijedni su bili i đaci banjalučke Tehnološke škole.

- Predstavljeni su likovni radovi grafičkih dizajnera i likovnih tehničara, a akcenat je na filmskim, sportskim i pozorišnim plakatima, dok su  na drugom dijelu štanda ikone i grafike - kazala je Ela Jović iz ove škole.

Rad hemijske sekcije predstavili su đaci Srednjoškolskog centra iz Srebrenice, a učenica ove škole Emilija Tomić je kazala da su prikazali film koji govori o očuvanju planete.

Zavidno znanje i umijeće pokazali su i osnovci. Učenici prvog i drugog razreda banjalučke škole "Sveti Sava" predstavili su ritmičke muzičke instrumente, kastanjete, palice za bubanj, zvečke, bubnjeve, a njihov mentor bio je Darko Ratković. Učenik devetog razreda OŠ "Branko Radičević" Marko Savičević ponosno je pokazao uređaj za navodnjavanje "kap po kap", te maštoviti nakit i ukrase. Valentina Šipka, koja pohađa osmi razred prijedorske OŠ "Petar Kočić", kazala je da su izložili likovne, ali i radove iz tehničkog i matematike. Pažnju su plijenile grčke vaze, koje su ona i njeni drugari izrađivali od balona.

- Imamo takmičarski duh, pa se nadamo nekoj od nagrada - rekla je Valentina.

Ministar nauke i tehnologije Jasmin Komić, koji je otvorio ovu 20. jubilarnu manifestaciju, naglasio je da inovativne ideje doprinose konkurentnosti privrede, te otvaranju novih radnih mjesta i sveopštem razvoju. "Inost mladih" će biti otvoren do sutra, pa svi koji žele mogu da posjete Dom omladine i pogledaju inovacije izašle iz đačkih klupa. Smotru inovacija organizovali su Savez inovatora RS i Udruženje inovatora Banjaluka.

Podrška

Gradonačelnik Igor Radojičić kazao je da je u okviru Dana grada podržano više od 50 manifestacija, a dobar dio njih je u vezi sa đacima i studentima, te njihovim aktivnostima.

- Izuzetno nam je važan "Inost mladih" jer je Banjaluka grad mladih, univerziteta, znanja. Ovakve manifestacije moramo njegovati. Ideja i inovacija su danas najskuplji, a naši mladi svakako imaju ideje i inovacije - kazao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana