Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке, за Глас Српске: За суштинске промјене потребна деценија темељног рада

Драгана Орловић
Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке, за Глас Српске: За суштинске промјене потребна деценија темељног рада

Бањалука је задржала 22. април у многим турбулентним временима и транзицијама као свој Дан града. То је дан ослобођења, а сви наши садашњи и будући пројекти и планови усмјерени су ка развоју, промоцији и бољем животу њених грађана.

Рекао је у интервјуу за “Глас Српске” градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

- У част Дану града ове године имамо манифестацију “Прољеће у Бањалуци”, која ће трајати од 10. априла до 10. јуна и нуди више од 100 разноврсних културних, спортских и забавних догађаја - поручио је Радојичић.

ГЛАС: Колико сте поносни на град и његов развој?

РАДОЈИЧИЋ: Рођен сам у Бањалуци и ово је мој град. У неким тежим временима нисам хтио отићи одавде, већ сам ту провео и ратни период. Радећи посао градоначелника додатно сам спознао низ проблема и развојних питања за град, тако да сам срећан због сваког новог пословног пројекта који буде урађен.

ГЛАС: Које капиталне пројекте град завршава ове године?

РАДОЈИЧИЋ: Тешко ћу и набројати све у овој години. Завршавамо Зелени мост. Ту је низ радова на саобраћајницама, као што је Шарговачка улица, улица Краља Александра и спајање источног транзита. Треба да наставимо радити пут у Пријечанима, а дуж источног транзита урадићемо тротоаре и бициклистичке стазе. Ту је и наставак уређења “паркића” у центру града, као и укупно од пет до седам кружних раскрсница на различитим локацијама, укључујући и кружни ток Лауш. Када је ријеч о водоснабдијевању, у неколико зона у граду биће наставак неколико кракова “Црног врела”, рјешавање висинске зоне Чесма, воде у Карановцу и Јагарама, као и снабдијевање водом у неколико поткозарских насеља. Радићемо и канализацију у Врбањи, Ади и Зеленом виру. Очекујемо да и Крмине добију нови друштвени дом и рад дома Лауш. Ту је и нови вртић у Лазареву, као и радови на још десетак школа... Вјерујем да ће више од 30 милиона марака бити уложено, и то углавном, у комуналну инфраструктуру.

ГЛАС: Рок за изградњу Зеленог моста био је 15. април, али он још није завршен. Када ће бити?

РАДОЈИЧИЋ: Зелени мост биће завршен овог прољећа и пуштен у функцију. Наше инсистирање је да то буде крај маја или почетак јуна. Нећу ни да кажем сљедећи рок јер продужење рока није одобрено. Мост ће бити завршен и пуштен у функцију и тада ћемо од почетка тог моста, дуж источног транзита, све преко Бањалучког поља до “Центрума”, имати један велики нови булевар.

ГЛАС: Колико је још мостова у плану да буде изграђено у Бањалуци?

РАДОЈИЧИЋ: Имамо врло амбициозне жеље - четири моста за пет година, што се никада није ни десило у историји Бањалуке. У децембру 2016. пуштен је мост код “Инцела”, сада завршавамо Зелени мост, а ове године треба почети изградњу новог моста у Топлицама, који ће већ идуће године бити завршен. Идуће године ћемо пројектовати и кренути изградњу и највећег градског моста у Доцу. Капитални послови за град су да Врбас буде премошћен са четири моста.

ГЛАС: У Пословној зони “Рамићи” је 16 фирми. Можемо ли очекивати њено проширење?

РАДОЈИЧИЋ: Пословна зона “Рамићи” недавно је попуњена и остала је само велика сала у средини, која је специфична и за њу је тешко пронаћи намјенског купца. Све остале локације су продате и на њима су инвеститори у различитим фазама градње. Ускоро очекујемо да буде пуштена у рад још једна фабрика која запошљава око 200 радника. Циљ нам је ширење  зоне “Рамићи” јер има довољно простора.

Већ сада иде и активирање нове индустријске зоне код “Јелшинграда”, завршен је регулациони план и стиже понуда првог блока за инвеститоре за продају локација. Мислим да ће ове године пола тих локација код “Јелшинграда” бити у понуди инвеститорима, а почетком идуће године и све локације биће пред инвеститорима.

ГЛАС: Кога ће Скупштина града именовати за вршиоца дужности начелника Одјељења за локални економски развој и стратешко планирање умјесто досадашњег Раденка Лакетића?

РАДОЈИЧИЋ: Постали смо расадник јер нам републички органи одведоше кадрове... Наша начелница Одјељења за културу постала је министар просвјете и културе, а сада је и начелник градског Одјељења за локални економски развој отишао у “Шуме РС”. Прије неки дан питао сам људе на колегијуму - има ли још ко намјеру да иде за министра или директора да нам јави на вријеме. Шалу на страну, то мјесто припада кадру СНСД-а и за десетак дана предложићемо кандидата за ово мјесто. Ријеч је о комплексном одјељењу у којем се налази регистар имовине и индустријске зоне, стратегија развоја... Док кадровска комисија градског одбора не заврши све послове не можемо о томе говорити.

ГЛАС: Бањалука је ове године домаћин првог Међународног сајма туризма. На који начин може бити обогаћена туристичка понуда?

РАДОЈИЧИЋ: Туризам је глобално важан елемент развоја, али за Бањалуку није примарна грана јер нисмо ни љетовалиште ни зимовалиште. Ипак, јесте једна од грана у којој можемо да направимо значајан искорак. У протекле три године много смо радили. Од развијања авио-саобраћаја, повезаности аутопутевима, повећања хотелских капацитета, регионалне рекламне кампање, а ту је и нови регионални шопинг-центар. Вјерујем да још много тога може бити урађено. Поред културно-историјских и природних љепота, ту су и фестивали, који посебно привлаче туристе из регије. Неискоришћен потенцијал је и конгресно-конференцијски туризам, због чега тренутно радимо на великом пројекту - новој мултифункционалној конгресно-конференцијској дворани.

ГЛАС: Град стипендира школарце и студенте. Многи студирају у иностранству. Имате ли податке колико их се врати у Бањалуку након школовања?

РАДОЈИЧИЋ: Немамо те податке. Град годишње издваја око 1,5 милиона марака за стипендирање средњошколаца и студената. Та средства су грантовска и не обавезују кориснике на каснији рад и пријављивање.

ГЛАС: Шта поручујете Бањалучанима поводом Дана града?

РАДОЈИЧИЋ: Кључна ствар је да се Бањалука мијења, а за суштинске и дубинске промјене потребно је десетак година темељног рада без екстерних поремећаја. Свака промјена изазива страхове, а неријетко и неразумијевање. Величина тих промјена може се видјети тек с одређене дистанце и када се очисти од дневне политике и краткорочних размишљања. Вјерујем да ће град доживјети озбиљну трансформацију. Водимо барем четири блока активности, један је под насловом “Бањалука се гради” са низ капиталних пројеката, други блок су фестивали, подизање забавног и културног живота, гдје спадају зеленило, здрав живот... Трећи блок, на којем ћемо посебно инсистирати, јесте Бањалука људског лица, а то су пројекти за рањиве категорије - дјецу и људе трећег животног доба. И четврти блок је реконструкција јавне управе, санација јавних предузећа - гдје смо, ево, већ пресјекли проблем “Топлане”.

Одлазак радне снаге

ГЛАС: Може ли се град и на који начин борити против одлива радне снаге?

РАДОЈИЧИЋ: Ријеч је о глобалном тренду. Читав исток Европе клизи ка Западу јер им је потребна радна снага и “усисавају” је из свог комшилука. У посљедње двије године број запослених у Бањалуци порастао је за 11 одсто. Истовремено, број незапослених опао је за око 35 одсто, што је добрим дијелом и резултат одласка радне снаге, првенствено младих. Већ сада улазимо у озбиљне проблеме са дефицитом радне снаге, иако смо град са константним приливом становништва.

Градски превоз

ГЛАС: Годинама се говорило да Бањалука по узору на метрополе уведе и друге системе јавног превоза, попут трамваја и тролејбуса. Да ли су ти пројекти остали само на жељи?

РАДОЈИЧИЋ: То је стара предратна прича, која није реална. Наше градске улице немају капацитет за такво нешто. Број возила у граду се стално повећава, и то годишње за неколико хиљада. То се види и по саобраћајницама, због чега се трудимо да улажемо у модернизацију кружних токова и мостове, да би тај стални прилив нових возила и возача могао бити праћен. Град је у ужем језгру изграђен и нема простора за проширење саобраћајница. 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана