Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke: Radimo punom parom, rezultati su već vidljivi!

Elta TV
Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke: Radimo punom parom, rezultati su već vidljivi!

Radovi na izgradnji toplane na biomasu teku po planu, pa bi prvi blok novog postrojenja mogao biti pušten u funkciju već u oktobru. Rekao je ovo gostujući u emisiji „U sred srijede ELTA TV", banjalučki gradonačelnik Igor Radojičić.

„Za sada je sve po dinamici kako je očekivano i naše je očekivanje da u septembru prvi modul odnosno prvi blok bude instalisan a radi se o prvom kotlu 4,9 MW bude instalisan, kako bismo do početka grejne sezone a to je 15.oktobar imali instalisan dio kapaciteta i možda već od 15.10. upalili kotlove na novoj toplani  i počeli sa grijanjem sa nje. Ako ne bi iz bilo kog razloga tu bilo mogućnosti stara toplana ima obavezu da obezbijedi grijanje sve do momenta dok nova toplana ne preuzme. Cilj je da do kraja godine bude u potpunosti završena gradnja znači instalisano 49 MW snage sa dvije male kotlovnice koje  ostaju u funkciji i u sistemu na Starčevici i Kočićevom vijencu, to treba biti dovoljno za obezbjedjivanje grada toplotnom energijom. Građani treba da dobiju poboljšan kvalitet jer je bilo puno žalbi  proteklom periodu, 24-časovno grijanje, ne samo dnevni režim sa istom cijenom" kaže Radojičić.

Jedina promjena će biti kod naknade za kalorimetre koja se mora mijenjati zbog fiksnog troška  i varijabilnog troška.  Korisnicma kod kojih se utrošena toplotna energija  obračunava po m2 cijena se neće mijenjati, dodaje Radojičić.  Komentarišući prijedlog novog  Pravilnika o tehničkim uslovima za odvoženje otpada na teritoriji grada i eventualnom poskupljenju usluga odvoza smeća, Radojičić je rekao da se o tome u ovom momentu samo razgovara.

„Dakle, o čemu se radi, Čistoća je privatna firma, Grad ima tu samo manjinsko učešće u kapitalu. Mi imamo dobru saradnju sa Čistoćom,  ali ima dosta zahtjeva sa terena da se poveća broj kontejnera, frenkvencija odvoza smeća, da se ureduje način odvoza krupnog otpada,  pa i ono gdje je redovan odvoz da se poveća broj dolazaka vozila i slično,  tako da radi se na promjeni Pravilnika. Jedan Pravilnik postoji koji je star više od deset godina, i biće razgovor sa Čistoćom oko toga na koji način poboljšati uslugu. To bi podrazumijevalo više frekvencije, njihovih dolazaka na teren, i više kontejnera. Mi ćemo pokušati da to ne utiče na cijenu, ali vidjećemo kakva je kalkulacija jer ako postavljamo nove kontejnere  iz nečega to mora da se plati. I ako tražimo da se više puta ide na teren i to mora na neki način da se plati."

Radojičić je najavio i niz kapitalnih ulaganja u vodosnabdjevanje na području grada, te da za njih, Grad novac traži iz međunarodnih fondova.

„Mi smo u pregovorima sa medjunarodnim finansijskim institucijama, o finansijskom aranžmanu o 20-tak miliona maraka, za gradnju novih vodovoda,  na području čitavog grada, jer za nekoliko desetina hiljada stanovnika, potrebno je izgraditi potpuno nove vodovode ili rekonstrusati postojeće.  Crno vrelo je samo jedan dio i odnosi se na na 20 000 potošača, gore se takođe radi, nastavljeni su radovi nakon nekoliko godina i cilj je da se ove godine završi fabrika vode. To je primarna faza,u vrijednosti od 2 miliona maraka. Završetkom te faze već bi potrošači koji su na kraju primarnog cjevovoda  u prijedorskoj zoni mogli dobiti vodu. Kad je riječ o banjalučkoj opštini nije napravljena sekundarna mreža mi tek od iduće godine treba da radimo sekundarnu mrežu u 4 podsistema."

Prvi čovjek grada je naglasio da gradu u ovom momentu treba od  40 do 50 miliona maraka da se uloži u vodovode da bi svo stanovništvo dobilo vodu. Još je lošija situacija sa kanalizacijom na području grada, jer bi izgradnja kanalizacionih kolektora za odvodnju i prečišćavanje otpadnih voda koštala blizu 50 miliona evra, te da se na obezbjeđivanju novca  intenzivno pregovara sa međunarodnim finansijskim institucijama.

Govoreći o stanju u javnim preduzećima kojima je osnivač Grad, Radojičić je naglasio da je u velikom broju njih  bilo kadrovskih promjena, te da uskoro dolaze konkursi, pa se  privode kraju imenovanja  u Depotu, Vodovodu, Banskom dvoru i u Turističkoj organizaciji.

„Negdje krajem godine, mislim da ćemo vidjeti poprilično promijenjenu kadrovsku strukturu, jer dolazi do smjene generacija. Biće dosta novih ljudi na čelu preduzeća. Možda je to i dobro jer Banjaluka treba novi imidž o kome mi govorimo, koji nije velika spavaonica i koji traži velike šanse." 

Radojičić je najavio da će idućeg mjeseca konačno biti raspisani konkursi za načelnike Odjeljenja te da još uvijek nije zadovoljan kako sve službe i Odjelenja na čijem su čelu vršioci dužnosti sada funkcionišu.

„Još uvijek nisam potpuno zadovoljan sa tim kako sve službe i Odjeljenja funkcionišu, jer ja nastojim diktirati jednu dinamiku 24 sata dnevno, puno terenskog grada, puno frontova istovremno otvorenih, i to moraju da prate sva Odjeljenja, službe i javni sektor."  rekao je Igor  Radojičić gostujući u emisiji „U sred srijede" ELTA televizije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana