Хуманост и слога обнављају трошну кућу Горанкe и Александарa Јунгић

Александар Стојановић
Хуманост и слога обнављају трошну кућу Горанкe и Александарa Јунгић

Бањалука - Снови мајке и сина Горанке и Александра Јунгић о зидовима без влаге, паркету умјесто бетона, плафону без чађи од старог шпорета ускоро би могли да се остваре јер је у току акција прикупљања средстава и материјала за обнову њихове старе и дотрајале куће.

Након потресне приче о овој самохраној мајци са Паприковца, Хуманитарно удружење “Нова генерација” прискочило је у помоћ овој социјално угроженој породици и почело са прикупљањем помоћи.

- До краја ове или почетком сљедеће године, почеће  реконструкција старе и дотрајале куће. Објекат је заиста у лошем стању  и вјерујемо да ће након дугогодишњег живота у тешким условима Јунгићи осјетити топлину дома - казала је координатор акције Жељка Цигановић.

Мајка и син живе у кући која је изграђена 1939. године, а тешко оштећена у земљотресу 1969. године. Јунгићима је по оној народној пословици да једна мука никад не иде сама, ситуација постала још гора када је глава породице, Горанкин муж и Александров отац, извршио самоубиство.

- Ова тужна прича нас је нагнала да покренемо хуманитарну акцију како би дјечаку и његовој мајци обезбиједили боље услове за живот. Уз помоћ хуманих људи, друштвено одговорних компанија и републичких институција прикупљен је дио средства и дио материјала потребан за реконструкцију куће - нагласила је Цигановићева.

Из удружења наводе да је тренутно највећи проблем пронаћи извођача радова, како би се што прије кренуло у реконструкцију, а породица могла дочекати зиму у топлом.

- Сви ми из удружења још једном апелујемо на хумане и добре људе, институције и компаније да се придруже овој акцији, да бисмо што прије обезбиједили лакши и функционалнији живот Јунгићима - истакла је Цигановићева.

Додала је да би отпочели радови потребна су четвора врата, шљунак и бетонска галантерија. Такође, биће потребни и кухиња и шпорет на дрва.

- Наш народ је још једном показао колико је хуман и како несебично прискаче у помоћ људима који су у невољи. Средства за ову акцију до сада су даровали хумани појединци,  фирме и Влада РС. Поред новца помоћ је стигла у виду материјала и кућних апарата а надамо се да ће се многи укључити како би акцију успјешно привели крају  - рекла је Цигановићева. 

Породица је захвална свим добрим људима што им помажу у најтежим временима.

- Александар је пресрећан због акције. Стално пита докле се стигло и када ће се кренути у реконструкцију. А за вријеме  радова на кући породица ће боравити код куме - закључила је Цигановићева.

Тежак живот

Самохрана мајка Горанка је радно неспособно лице и свакодневно одлази у Црвени крст да би прехранила дијете и себе. Александар је и корисник Дневног центра за дјецу жртве насиља и занемаривања удружења “Нова генерација” у којем се храни и добија сву потребну подршку у одрастању и образовању.

- Тешко живимо. Најжалије ми је што сину не могу да пружим основне животне услове - рекла је Горанка Јунгић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана