Хуманитарни контејнери у Бањалуци на мети крадљиваца

nezavisne.com
Хуманитарни контејнери у Бањалуци на мети крадљиваца

Бањалука - Постављени контејнери за одлагање одјеће и обуће на територији града показали су се као веома корисни, међутим оно што ствара проблем јесу учестала обијања ових контејнера и крађа одјеће.

Мирослав Субашић, секретар Удружења "Мозаик пријатељства", које је и поставило контејнере, те их празни и додјељује сакупљену гардеробу најугроженијима, каже да је добро што су људи створили навику да одјећу убацују у за то намијењене контејнере, а не гдје се одлаже све смеће.

"Задовољан сам прикупљањем одјеће, постоје периоди када гардеробе има пуно, а има периода када нема, све у свему је добро. Добро је што су људи створили навику да посебно одлажу одјећу", рекао је Субашић. 

Додао је да се нада да ће контејнери у будућности бити постављени и шире, а не само у Бањалуци, те да су за додјелу помоћи обухватили и нека сеоска подручја.

Међутим, Субашић каже да им проблем представљају непознате особе које обијају контејнере, те им тиме стварају додатни трошак.

"У задњих мјесец дана обијено је десет контејнера и то сам пријавио у станицу полиције. Мислим да су то особе које нису одавде, већ повремено овдје буду и тако повремено обијају контејнере", рекао је Субашић.

Додао је да је санирање обијеног контејнера додатни трошак, те да нема потребе за тим, онај ко је угрожен може доћи и добити робу.

Апеловао је на грађане ако примијете да неко обија контејнер да им јаве, те да је већ био такав један случај у Борику, када им је грађанин послао фотографију. Истакао је да је највећа потреба за помоћ у храни и гардероби, а да су тренутно најпотребније ципеле, посебно великих бројева.

Једна мјештанка Нове вароши каже да су контејнери пун погодак, како би се помогло онима који немају шта обути и обући.

"Тешко је ово вријеме када је све више оних којима је потребна помоћ. Приликом одлагања старе одјеће обавезно је разврстам и одложим у ове контејнере", рекла је ова мјештанка Нове вароши.

Додала је да осуђује обијање контејнера, јер су они постављени из хуманитарних разлога, те да се такве ствари не би смјеле злоупотребљавати.

Локације

* поред Дома "Рада Врањешевић"

* у Улици Ђуре Ђаковића

* у Булевару војводе Живојина Мишића

* иза фабрике сокова "Фруктона"

* у Равногорској улици

* у Улици Триве Амелице

* код бијелих зграда у близини Завода за дистрофичаре

* код маркета "Корт" у Дервишима

* код маркета "АС+" на Старчевици

* код Јавне кухиње "Мозаика пријатељства" у Улици Цара Лазара

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана