Грана као једино упозорење на отворене шахтове

Весна Поповић
Грана као једино упозорење на отворене шахтове

Бањалука - Шахтови или сливници са поломљеним поклопцима или без њих честа су слика на саобраћајницама и тротоарима, а веома често једино упозорење на опасност је грана која вири из њих.

Пензионер Илија Р. је испричао да готово свакодневно заобилази ову отворену опасност док шета градским улицама.

- Свако јутро одлазим у дуге шетње и често наилазим на отворене шахтове. Умјесто знакова упозорења, углавном су постављене гране, тако да би неко неопрезан лако могао да се повриједи. Иако знам гдје вреба опасност, морам да отворим четворе очи јер поклопци под окриљем ноћи нестају на све више локација - истакао је Илија Р.

Према подацима Градске управе Бањалука, овај проблем који угрожава пјешаке и возаче све је израженији због несавјесних грађана и "зуба времена". Скоро да нема насеља у граду на чијим саобраћајницама и тротоарима нема бар по један непокривен шахт или сливник.

- Шахтови остају без поклопаца јер их несавјесни појединци краду или су дотрајали, па су попуцали. Овај проблем имамо у свим дијеловима града, од центра до Лауша, Кочићевог вијенца, те Росуља или Лазарева - навели су из Одјељења за комуналне послове.

Начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар рекао је да се труде да реагују што брже и да на мјестима гдје недостају или су оштећени поклопци поставе нове.

- У многим случајевима њихова замјена није у нашој надлежности јер има шахтова који припадају "Топлани", "Водоводу", те кабловским операторима. Путем апликације "Грађанска патрола" за 15 дана имали смо три пријаве да су поломљени поклопци шахтова, али ниједан није био у нашој надлежности. У таквим случајевима обавијестимо надлежне да ријеше тај проблем - казао је Билчар. 

Ове године у 33 случаја је утврђено да недостају поклопци шахтова или сливне решетке.

- Оне су замијењене на свим локацијама и у те сврхе је потрошено 11.290 КМ - кажу у одјељењу те додају да је лани то урађено у 89 случајева и да је на то потрошено око 30.890 КМ.

У предузећу "Водовод" рекли су да је до августа замијењен или саниран 61 поклопац на шахтовима водоводне и канализационе мреже. Нагласили су да се труде да ова процедура траје што краће како би грађани били безбједни.

- Након што добијемо пријаву, екипа "Водовода" излази на терен како би била констатована врста оштећења, те како би била обезбијеђена локација шахта. Замјенски поклопац постављамо истог дана, а уколико немамо одговарајући поклопац, наредног дана рјешавамо проблем. Ако нисмо у могућности да одмах ријешимо квар, мјесто се осигурава до поправке - казали су у "Водоводу".

Улице

Улице у којима су промијењени поклопци ове године су Карађорђева, Степе Степановића, Мајевичка, Олимпијских побједника, Браће Подгорника, Дујке Комјеновића, Тузланска, Симе Пандуревића, Равногорска, Старине Новака, Цара Душана, Зеленгорска, Браће Пиштељића, Исаије Митровића, Крфска, Максима Горког, Царице Милице, Алеја Светог Саве, те Горана Радуловића Бимбе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана