Gradsko groblje očekuje dobit od 200.000 maraka

Vesna Popović
Gradsko groblje očekuje dobit od 200.000 maraka

Banjaluka - Preduzeće "Gradsko groblje", koje je prije samo četiri godine kuburilo sa gubitkom od 144.776 maraka, očekuje da će u novu godinu ući sa dobiti od oko 200.000 KM.

Sumirajući rezultate poslovanja, vršilac dužnosti direktora "Gradskog groblja" Nedeljko Milaković je napomenuo da je ovo primjer da javno preduzeće može pozitivno da posluje. Dodao je da se danas (ponedjeljak) zatvara konkurs za izbor direktora, na koji se ponovo prijavio.

- Kao kadar Socijalističke partije imam podršku stranke da nastavim sa ovim poslom i u narednom periodu - rekao je Milaković i dodao da rezultati iz prethodnih godina najbolje govore da uspješno vodi ovo preduzeće.

Istakao je da su zahvaljujući domaćinskim poslovanjem uspjeli da od gubitaša dođu do pozitivnih rezultata. Kazao je da obaveze prema dobavljačima redovno izmiruju, krediti su otplaćeni, a bankama ne duguju ni marku. Kada je došao na čelo firme, kako kaže, situacija nije bila ohrabrujuća.

- Na mjesto direktora sam došao u novembru 2013. i tu godinu je "Gradsko groblje" završilo sa gubitkom od 144.776 KM. Naslijedio sam i četiri kredita od 350.000 KM, plus kamate, a obaveze prema dobavljačima su bile veće od milion KM - istakao je Milaković.

Naglasio je da su na kraju novembra ove godine prihodi ovog preduzeća iznosili 2,2 miliona KM, a rashodi 2,05 miliona KM, čime je ostvaren plus od 150.000 maraka.

- Do kraja ove godine očekujemo da će dobit biti oko 200.000 KM. Ona nije nastala kao rezultat naše primarne pogrebne djelatnosti, već smo radili na brojnim projektima, a odnose se na izvođenje građevinskih radova. Na groblju u Vrbanji u ovoj godini su prodata 182 grobna mjesta, čime je ostvaren prihod od 154.700 KM - rekao je Milaković.

Naveo je da su u Nevesinju u okviru projekta "Hidroelektrane na Trebišnjici, HET Dabar" prenosili posmrtne ostatke i premještali groblje na novu lokaciju.

- To smo radili u konzorcijumu sa jednom građevinskom firmom, a naš dio je iznosio oko 70.000 KM - naveo je on.

Milaković je dodao i da su rekonstruisali 63 spomenika na vojničkom groblju "Mali zejtinlik" u Sokocu.

- Spomenici su bili izgrađeni od neadekvatnog kamena pa su počeli propadati. Naše preduzeće je angažovano da izgradi zamjenske - rekao je Milaković i dodao da je vrijednost tog projekta iznosila oko 65.000 maraka.

Napomenuo je da su izgradili spomen-obilježja palim borcima u Motikama i Zalužanima.

- U tom projektu smo računali na podršku gradonačelnika i očekujem da ćemo je imati i ubuduće kada su u pitanju poslovi održavanja i gradnje spomen-obilježja - kazao je Milaković.

Istakao je da bi se ovo preduzeće moglo baviti i održavanjem gradskog zelenila.

- Cilj je da dogodine učestvujemo u što više takvih poslova kako bismo ostvarili što bolje rezultate - kazao je on.

Smatra da je potrebno bolje urediti pogrebnu djelatnost.

- Treba tačno da znamo ko može da organizuje sahranjivanje, prevoz, iskopavanje i gradnju grobnica i slično. Sada pojedinci ili udruženja sa jednim ili nijednim registrovanim radnikom to organizuju plaćajući na crno radnike. Pravna služba preduzeća priprema prijedloge kada su u pitanju izmjene regulative o pogrebnoj djelatnosti, a koje ćemo uputiti Skupštini grada - rekao je Milaković.

Naglasio je da od investicija u idućoj godini planiraju nabavku dva nova kombi vozila iz sopstvenih sredstava.

Plate Radnika

Nedeljko Milaković je kazao da prethodne četiri godine plata radnicima nijednom nije kasnila. Na vrijeme su isplaćivane naknade za topli obrok, prevoz, regres, kao i zaostali regresi koje je naslijedio kada je preuzeo funkciju direktora.

- Imamo 91 zaposlenog, a nedavno je urađena sistematizacija radnih mjesta i većina radnika je dobila povećanje koeficijenta. Za Dan firme smo radnicima podijelili bonus na platu, a za 8. mart dame su dobile poklon - rekao je Milaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana