Градоначелник Игор Радојичић: Чувајмо наш град и уважавајмо једни друге!

ELTA TV
Градоначелник Игор Радојичић: Чувајмо наш град и уважавајмо једни друге!

Бањалука - “Случај Драгичевић је отворена рана у нашем граду, која је оставила велике посљедице по све, по међуљудске односе, по међународу репутацију, по статус и репутацију инсититуција. Оно што је мој апел као градоначелник Бањалуке гласи:

Примарно би било ријешити случај у вези трагичне смрти Давида Драгичевића. То могу само истражни органи. Ако би они урадили  свој посао, узрок свега што се дешава посљедњих девет мјесеци  би нестао. Грађани који се окупљају, свакако имају право на то, с тим што Закон уредује како се окупљања дешавају.  Ја апелујем на грађане који протестују да то раде на организован И миран начин. И то је слобода загаранотвана Уставом. Исто тако, пошто смо у Новогодишњим празницима, у граду се слави Нова година. У току рата, када смо овдје имали ратна дешавања, славила се Нова година, у граду се слави Божић, Православна нова година, Дан града, Слава града, разни други догађаји. Морамо се навићи да је ово велики град. Има оних који, из разноразних разлога жале, неко је умро, неко је погинуо, има оних који славе, жене се, удају, рађају се дјеца. То је живот једног великог града.” рекао је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, гостујући у емисији Бањалучка хроника ЕЛТА ТВ,  нагласивши да град може да живи само уколико је спреман да апсорбује све те разлике и уколико је у стању да буде толерантан.

“Стога желим да позовем наше суграђане, Бањалучане, да у данима који долазе имају разумијевања једни за друге. Видим да се у овим протестима дешавају непомирљиви ставови, да се породице дијеле, да се рођаци дијеле, да се комшије дијеле. То је лоша алетернатива за наш град, уколико уђемо у непремостиве разлике. Уколико се уђе у неке инциденте и сукобе,  то би значило дугорочно заостајање у развоју, то би значило нарушавање међуљудских односа у граду дугорочно, а онда за посљедице имате да губите радна мјеста, да губите развој, да заостајете, неће вам долазити ни гости, ни туристи ни инвеститори,  све то вуче наш град на доле, па стога суграђане могу само позвати, и оне који славе, и они који протестују, да уважавамо једни друге, и институције такође, да се сви понашамо у складу са Уставом и законима јер ко год искочи из свега тога направио је проблем.” казао је Радојичић нагласивши да је Град уложио много труда, те да ће се, док год обавља дужност градоначелника, трудити да афирмише овај град.

“У овом граду хиљаде људи живи, зарађује, запослено је у туризму, угоститељству, услугама, таксисти, фризери, занатлије, хотелијери и остали. Ти живе од тога када им дођу туристи или госте, носе те плате својим породицама, И сад замислите да затворимо овај град. Ја желим да сви ти људи имају прилику да раде”, истакао је градоначелник Радојичић још једном апелујући на грађане да у данима који долазе имамо разумијевања једни за друге.

Радојичић је нагласио да је све оно што се дешавало посљедњих дана али и посљедњих девет месеци умногоме утицало на негативну слику о нашем  граду.  “Ми смо посљедњих неколико мјесеци радили на афримацији Бањалуке, радили смо промоцију Новогодишњег програма од Словеније до Србије… И не само то, Бањалука је ушла у финале за Европску пријестоницу културе 2024, то је велика ствар да вам град буде препознат по томе, добили смо пет награда ове године за различите пројекте, то су позитивне вијести из нашег града. С друге стране, наш град вуче пуно негативних вијести које су углавном из вана пласиране још из ратних времена, и било је пуно оних који су само у негативном контексту извјештавал., Ових дана било је пуно страних репортера који су у таквом контексту извјештавали. И нису неко ко воли Бањалуку, ја то морам рећи. Јесте ово вјетрометина преко које се преламају глобални интереси, али дајте да се потрудимо бар ми, грађани Бањалуке, једни са другима сви можемо толерантно да радимо и живимо, да сви заједно радимо за добробит нашег града, јер ако направимо нове подјеле, раздоре, не дај Боже, неке сукобе, то може, вјерујте, у наредних неколико година, а можда и на дуже, бацити овај града уназад.” рекао је Радојичић гостујући у Бањалучкој хроници Елта телевизије.

Он је напоменуо да је у години која долази, пред овом градском управом пуно посла, да ће се у граду градити нови мостови, путеви, кружне раскрснице, те да је на врху листе приоритета рјешавање проблема водоснабдјевања у приградским и сеоским мјесним заједницама које муче муку са уредном испоруком воде. Најавио је први човјек града и градњу три нова вртића, наставак улагања у обнову Кастела и школских објеката, те градњу домова културе и амбуланти породичне медицине у неколико мјесних заједница.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана