Gradi se rezervoar za 600 domaćinstava banjalučkog naselja Česma

Vesna Popović
Gradi se rezervoar za 600 domaćinstava banjalučkog naselja Česma

Banjaluka - Rješavanje dugogodišnjeg problema snabdijevanja viših dijelova naselja Česma vodom konačno je počelo, a juče je započeta izgradnja rezervoara koji bi trebalo da obezbijedi vodu za oko 600 domaćinstava.

Radi se o investiciji vrijednoj 540.000 KM, a početku radova je prisustvovao i gradonačelnik Igor Radojičić.

- Nalazimo se na početku još jednog velikog infrastrukturnog projekta na koji mještani visinskih zona Česme dugo godina čekaju - kazao je Radojičić.

Istakao je da je nedostatak vodovodne mreže na ovom području jedan od prioritetnih problema.

- Rješavanje počinje izgradnjom velikog rezervoara koji bi trebalo da riješi problem treće i četvrte visinske zone Česme - kazao je Radojičić.

Rekao je da na tom području ima nekoliko stotina potencijalnih korisnika.

- Cilj nam je da ove godine, dok to vrijeme dozvoljava, izgradimo rezervoar zapremine 500 kubnih metara, i da iduće godine idemo na spajanje i gradnju mreže, tako da prvi potrošači počnu da dobijaju vodu - naglasio je Radojičić.

Predsjednik Savjeta MZ Česma Miladin Maličević zahvalio je gradu što je našao novac za ovako važan projekat.

- Nakon skoro 15 godina počinje jedan od najvažnijih projekata za lokalno stanovništvo. Ovaj rezervoar, odnosno vodovodna mreža je prijeko potrebna građanima ovog dijela Česme - rekao je Maličević.

Istakao je da bi ovaj vodovod trenutno trebalo da pokrije između 500 i 600 domaćinstava i napomenuo da na ovom terenu svakodnevno niču novi objekti.

U toku je izgradnja još jedne vodovodne mreže u dužini od 850 metara u Česmi dva, a građani očekuju i da uskoro počne izgradnja društvenog doma u ovom naselju, putem projekta koji realizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Osim ovoga, u MZ Česma ove godine započeti su veliki infrastrukturni radovi, kao što je i rekonstrukcija glavne saobraćajnice koja prolazi kroz naselje. +++

Put

U mjesnoj zajednici Česma u subotu je postavljen prvi sloj asfalta u dijelu ulice Petra Velikog od mosta preko Vrbanje do crkve u ovom naselju. Radi se o glavnoj saobraćajnici koja ide kroz ovo naselje na kojoj je rekonstrukcija počela u martu ove godine, ali rokovi su nekoliko puta probijani. Prema informacijama iz Gradske uprave, ova saobraćajnica bi trebalo da bude puštena u funkciju u toku ove sedmice. Dužina nove saobraćajnice iznosi nešto više od 820 metara, a vrijednost investicije je 750.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana