Grad odustao od parcela na kojima su barake u Lazarevu

Dejana Bratić
Grad odustao od parcela na kojima su barake u Lazarevu

Banjaluka - Korisnici baraka u Lazarevu nakon 50 godina moći će da se u zemljišnim knjigama upišu kao vlasnici i stambenih objekata i okućnica, čime će, poslije višegodišnje neizvjesnosti, biti riješen najveći problem stanovnika ovog naselja.

To je potvrdio gradonačelnik Igor Radojičić u ponedjeljak poslijepodne na zboru građana u Lazarevu.

Naime, već godinama vlasnici baraka, koji su ih svojevremeno otkupili i stekli stanarsko pravo, nisu mogli da se upišu kao vlasnici zemljišta oko objekata, što ih je onemogućavalo da na tom mjestu grade trajne objekte. Ovaj problem duži niz godina muči vlasnike 3.600 baraka sa oko 12.000 stanovnika.

Radojičić je pozvao mještane Lazareva da u područnoj jedinici Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) pokrenu postupak ispravke greške kojom je okućnica oko baraka upisana kao vlasništvo grada.

- Grad odustaje od vlasništva nad tim zemljišnim posjedima u Lazarevu, što će omogućiti da vlasnici baraka konačno riješe ovaj ogroman problem zbog kojeg su bili onemogućeni da trajno rješavaju stambeno pitanje - poručio je Radojičić.

Dodao je da ovaj postupak mogu pokrenuti svi vlasnici baraka, bez obzira na to da li je na njihovim parcelama važećim regulacionim planom predviđena izgradnja individualnih stambenih objekata ili stambenih zgrada.

Barake u Lazarevu podignute su 1970. godine kao privremeno rješenje za stanovnike koji su izgubili svoje domove u katastrofalnom zemljotresu 1969. godine. Većina nosilaca stanarskog prava nad barakama, kojima je rok trajanja istekao još prije 20 godina, otkupila ih je u postupku privatizacije stanova, ali nije bila u prilici da na tom mjestu gradi kuće zbog toga što su u zemljišnim knjigama mogli da se upišu samo kao vlasnici zemljišta ispod baraka, ali ne i okućnice.

 Potrebna dokumenta

U Gradskoj upravi kazali su da građani koji budu željeli da prepišu na sebe zemljište na kojem je baraka treba da posjeduju list nepokretnosti za zemljište ispod barake, kopiju katastarskog plana i vještačenje vještaka urbanističke struke.

- Potrebno je pribaviti i odobrenje za građenje iz 1970. godine, kopiju rješenja za novoizgrađene investicione objekte iz 1971. godine, te kopiju urbanističkog rješenja naselja. Sva ova dokumenta dostupna su u Arhivu RS - poručili su u Gradskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana