Gimnazijalci prvi polažu ispit humanosti

Jelena Cvijanović
Gimnazijalci prvi polažu ispit humanosti

Banjaluka - Poklanjanjem dragocjene tečnosti srednjoškolci će narednih dana pokazati koliko su humani, a prvi će ispit zrelosti, spasavajući tuđe živote, polagati gimnazijalci, koji bi danas trebalo da daruju krv.

Oni će otvoriti proljećnu akciju darivanja krvi, koja će za njih, a narednih dana i za njihove vršnjake, biti organizovana u prostorijama Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske. Nakon gimnazijalaca tečnost koja život znači daće učenici još deset škola.

- Proljećne akcije dobrovoljnog davanja krvi sa srednjoškolcima su od velike pomoći u popunjavanju naših zaliha. Najveća prednost davanja krvi je činjenica da odvajanjem pola sata našeg vremena možemo spasiti i do tri života - rekla je direktorica Zavoda Gordana Guzijan.

Govoreći o značaju učestvovanja srednjoškolaca u akcijama darivanja krvi, ona je istakla da je ovaj gest đaka veoma važan, jer su u svim transfuziološkim službama širom svijeta smanjene zalihe tokom januara i februara.

- Uprkos manjem broju dobrovoljnih davalaca krvi u toku ova dva mjeseca Zavod za transfuzijsku medicinu RS uspijeva obezbijediti redovne zalihe krvi i komponenti krvi. Naša organizacija sa službama u deset lokalnih zajednica omogućava da se krv prikuplja na mjestima gdje je to moguće, a upućuje tamo gdje je najpotrebnija. Na taj način uspijevamo obezbijediti potrebne količine krvi i komponenti krvi za sve pacijente u RS - navela je Guzijanova.

Prema njenim riječima na godišnjem nivou bude prikupljeno oko 34.000 doza krvi u RS, od kojih se oko 12.000 daruje u Banjaluci.

- Organizujemo oko 300 akcija dobrovoljnog davanja krvi - kazala je Guzijanova.

Ona je dodala da dobrovoljni davalac krvi može biti svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina.

- Dobrovoljno davanje krvi jeste zdravo za davaoce, jer se provjerava njihovo zdravstveno stanje, stimuliše proizvodnja novih krvnih ćelija i poboljšava cirkulacija. Muškarci mogu dati krv svaka tri, a žene svaka četiri mjeseca. Krv ne treba da daju osobe koje trenutno primaju terapiju, na primjer ako koriste lijekove ili su podvrgnute određenim medicinskim procedurama i ukoliko boluju od neke akutne ili hronične bolesti - kazala je ona.

Međutim, da bi učešće u ovoj plemenitoj aktivnosti mladih moglo biti veće smatra predsjednik Udruženja organizacija mladih Davor Strika. On je istakao da su do ovog saznanja došli na osnovu istraživanja koje su sproveli u udruženju. Ova tvrdnja slaže se sa podatkom zavoda prema kojem 42 odsto registrovanih davaoca krvi ima od 18 do 30 godina.

- Mladi treba više da učestvuju u ovoj aktivnosti za dobrobit svih - smatra Strika.

Udruženje

Davor Strika je kazao da je Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Banjaluka osnovano 2002. godine i broji oko 820 članova svih starosnih grupa.

- Ovi humani ljudi prosječno godišnje daruju 1.350 doza krvi - naglasio je Strika.

Škole koje učestvuju u humanoj misiji

Gimnazija,

Medicinska škola,

Tehnička škola,

Tehnološka škola,

Ugostiteljsko-trgovinsko-turistička škola,

Građevinska škola,

Poljoprivredna škola,

Elektrotehnička škola,

Škola učenika u privredi,

Ekonomska škola i

Srednjoškolski centar "Ljubiša Mladenović"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana