Гараже са 2.200 мјеста спас за закрчене паркинге код УКЦ-а РС на Паприковцу

Весна Поповић
Гараже са 2.200 мјеста спас за закрчене паркинге код УКЦ-а РС на Паприковцу

Бањалука - Хронични недостатак паркинга код Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС на Паприковцу требало би да буде ријешен изградњом три паркинг гараже које би имале око 2.200 мјеста.

То рјешење је предвиђено Одлуком о доношењу измјене дијела Регулационог плана (РП) Паприковац-Петрићевац- зона "Д" који би требало да разматрају одборници на засједању сутра. Измјене овог плана су урађене на иницијативу УКЦ-а како би се просторно-планском документацијом предвидјела градња средње медицинске школе, медицинског факултета, Факултета за здравствену његу, као и Медицинско-истраживачког центра. У Одјељењу за просторно уређење су рекли да су се при изради овог планског документа позабавили и рјешењем проблема паркирања.

Додали су да би два блока гаража требало да буду на локацији постојећег паркинга, који се налази са десне стране чим се са главне саобраћајнице скрене према УКЦ-а.

- Један сегмент би требало да има шест етажа, двије подрумске и четири надземне етаже. Други блок би се налазио мало дубље у тој истој парцели и имао би пет етажа, четири подземне и сутерен. Разлике у етажама у ова два блока су тако предвиђене како би се прилагодиле конфигурацији терена - навели су у овом одјељењу.

Трећа гаража требало би да буде иза зграде Нуклеарне медицине и имала би сутерен и двије подземне етаже. 

- Према процјенама у овим гаражама би требало бити укупно око 2.200 паркинг мјеста и проблем паркирања би на овај начин био ријешен - рекли су овом одјељењу.

Напоменули су да би поред гаража на простору око здравствене установе требало бити на партеру још од 500 до 600 мјеста. Предсједник Савјета мјесне заједнице Паприковац Мирјана Лакић је рекла да је недостатак паркинг мјеста око УКЦ-а дугогодишњи проблем.

- Често се дешава да су возила паркирана на тротоару уз главну цесту јер у кругу УКЦ-а нема мјеста. То није ни чудно јер у ову здравствену установу не долазе само људи који живе у Бањалуци, већ из цијеле РС. Важно је да се сви који дођу могу и несметано паркирати зато би било пожељно да градња нових простора за паркирање почне у неком скоријем року - рекла је Лакићева.

Саобраћајнице

У Одјељењу за просторно уређење су рекли да је овим регулационим планом предвиђена и градња више нових саобраћајница на овој локацији. 

- Оне би требало да повежу планиране објекте са постојећим и обезбиједе бољи проток саобраћаја - навели су у овом одјељењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана