Festivali i tradicija turistički aduti Banjaluke

Dejana Bratić
Festivali i tradicija turistički aduti Banjaluke

Banjaluka - Bogat izbor kulturnih i turističkih sadržaja očekuje sve one koji ove godine odluče da posjete grad na Vrbasu, a u kalendar manifestacija uvršćeno je čak 25 događaja.

Malo je onih koji su posjetili Banjaluku a da nisu čuli za tradicionalne događaje u njoj, kao što su “Ljeto na Vrbasu” i “Zimsko prelo”. Ovi događaji privlače veliki broj turista, ali ne zaostaju ni Festival vina i čokolade, koji je lani pobudio veliku pažnju, festival viteštva na Kastelu, “Vikend fest”, “Dril en čil”, moto-skupovi, kao i trka dajaka.

Biće održan već tradicionalni internacionalni vinski i gastro festival “Vinosaur”, a za ljubitelje piva tu je festival koji organizuje Udruženje zanatskih pivara “Krafting”. Mnogi u gradu već se raduju i trećem “Ćevap festu”, koji promoviše jedinstveni banjalučki ćevap u pločici.

Gradske vlasti očekuju veću posjećenost u odnosu na prošlu godinu i ističu da je cilj da Banjaluka bude prepoznatljiva na turističkoj mapi Evrope i svijeta.

- Trudimo se da za sve posjetioce obezbijedimo zanimljiv i kvalitetan sadržaj koji će doprinijeti afirmaciji kulturnog nasljeđa. Za svakoga će biti ponešto - kazao je v.d. načelnika Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Neven Stanić. Istakao je da je bitno privući što veću publiku i tako obezbijediti omasovljavanje događaja kao što su  “Demofest” i “Kočićev zbor”, po čemu je Banjaluka, između ostalog, prepoznatljiva. 

- Bitno je da naše manifestacije predstavimo u regionu, što nam omogućavaju i “Rajanerove” avio-linije. Organizovaćemo u maju konferenciju turizma i na taj način okupiti sve regionalne i evropske subjekte koji će predstaviti našu ponudu u svojim zemljama - istakao je Stanić.

Turistička organizacija grada podržava i učestvuje u organizaciji mnogih manifestacija koje šalju pozitivnu sliku i poruku o Banjaluci u druge zemlje. Ističu da rade na tome da se turisti duže zadržavaju u krajiškoj ljepotici.

- Suorganizatori smo mnogih manifestacija koje dovode goste i povećavaju posjećenost grada i činimo sve da Banjaluka bude prepoznatljiva po svojim tradiconalnim manifestacijama - rekla je portparolka Turističke organizacije Banjaluka Branka Branković.

Mnoštvo navedenih manifestacija privlači mlade, među kojima je i studentkinja Smiljana Đukić. Ona kaže da se nada  kvalitetnom sadržaju i da se posebno raduje “Demofestu”.

- Banjaluka iz godine u godinu razvija svoju ponudu. Najviše mi se dopadaju “Demofest” i “Kastel rok fest”- rekla je Đukićeva. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana