Eko-toplana spremna da preuzme grijanje

Vesna Popović
Eko-toplana spremna da preuzme grijanje

Banjaluka - Za sedam mjeseci grad je dobio novo postrojenje "Eko-toplane" koja će u punom kapacitetu od 1. februara preuzeti grijanje grada a u naredne tri godine u rekonstrukciju distributivne mreže trebalo bi da bude uloženo 4,5 miliona KM.

Zajednički je to stav koji su u petak iznijeli gradonačelnik Igor Radojičić i  direktor "Eko-toplane" Borko Torbica nakon što su predstavnici Gradske uprave i Skupštine grada obišli  ovo novo postrojenje.

Radojičić je rekao da je "Eko-toplana" spremna da preuzme grijanje grada te da će time biti riješen decenijski problem.

- Korisnici će od sada imati pouzdano grijanje jer je svake godine prijetila opasnost da 20.000 potrošača usred zime ostane bez grijanja. Biće riješen i problem najvećeg gubitaša gradske "Toplane" koji je uspio da akumulira dug od oko 90 miliona KM. Raščićavanje šikare gdje sada nova toplana krenulo je 1. juna prošle godine a sedam mjeseci kasnije imamo novo postrojenje. Od novembra je počela proizvodnja  energije i jedan po jedan kotao je puštan u  funkciju. U ovom momentu grad zagrijava šest kotlova a do 1. februara bi trebalo da budu u funkciji još dva - rekao je Radojičić.

Dodao je da će se na sjednici Skupštine grada 31. januara naći četiri odluke vezane za gradsko grijanje a da se jedna od njih odnosi i na isporuku i naplatu grijanja.

- U tarifnom sistemu se mijenja dio koji se odnosi na naplatu fiksnog dijela koju korisnici sa ugrađenim  kalorimetrima nisu do sada plaćali. Prijedlog je da to iznosi 0,32 KM po kvadratnom metru - naveo je Radojičić.

Istakao je da će nova toplana preuzeti dio zaposlenih gradske "Toplane", da će dio radnika biti penzionisan  te da će ostali biti tehnološki višak. Nije precizirao koliko radnika iz stare prelaze u novu toplanu ali je dodao da bi po biznis planu nova toplana trebalo da ima između 50 i 60 radnika a stara toplana ima oko 140 zaposlenih.

Torbica je naglasio da je na mreži 30 megavata snage i da će do 15. februara svih 50 megavata zagrijavati grad.

- Idući korak je rekonstrukcija zastarjele distributivne mreže. U iduće tri godine cilj je da se uradi kompletna automatska regulacija a planirano je da investicije u mrežu budu 1,5 miliona godišnje - naveo je Torbica.

Istakao je da je dio tog plana i da u svakom trenutku u centrali imaju dostupne informacije o temperaturi kod krajnjih korisnika.

- Trenutno pratimo 20 ključnih tačka u gradu, iduće sedmice počinjemo mjerenja na još 20 i nadam se da ćemo u naredne tri godine svih 340 podstanica kompletno automatizovati - naveo je Torbica.

Isključenje sa mreže

Igor Radojičić je rekao da će isključenje sa mreže biti moguće pod uslovima koji će biti propisani novom odlukom  koju će usvojiti gradska skupština.

- Kod individualnih potrošača to će biti lakše dok kod zajednice etažnih vlasnika potrošač ne može da ugrozi druge korisnike gradskog grijanja u istom objektu. Oni koji se isključe sa sistema neće imati obavezu da plaćaju instalisanu snagu - naveo je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana