Dvorana niče na mjestu Šoping centra

Vesna Popović
Dvorana niče na mjestu Šoping centra

Banjaluka - Banjaluka je korak bliže da dobije još jednu sportsku dvoranu, i to u objektu nekadašnjeg Šoping centra, a ukoliko realizacaja tog projekta bude išla prema planu Gradske uprave, vrata dvorane trebalo bi da budu otvorena do kraja ove godine.

Da bi što prije počela rekonstrukcija objekta u Jevrejskoj ulici, grad će narednih dana raspisati tender za izbor izvođača radova. Za promjenu namjene Šoping centra u sportsku dvoranu planirana su 1,02 miliona maraka.

- Pripreme za realizaciju ovog projekta počele su još prošle godine raščišćavanjem vlasničkih odnosa i uklanjanjem ostataka nekadašnjih poslovnih prostora.  Objavom tendera krenuće konkretna realizacija planova za rekonstrukciju Šoping centra, najvećeg ovogodišnjeg projekta iz oblasti sportske infrastrukture - rekli su u Gradskoj upravi.

Naveli su da je, prema projektu, predviđena prenamjena ovog trenutno devastiranog prostora u savremenu sportsku dvoranu u ukupnoj površini od 2.110 kvadratnih metara.

- S obzirom na to da će tender biti raspisan narednih dana, očekuje se da bi pristigle ponude zainteresovanih kompanija trebalo da budu otvorene polovinom idućeg mjeseca. Prema tenderskoj dokumentaciji, izabrani izvođač radova imaće obavezu da objekat završi u roku od šest mjeseci - rekli su u Gradskoj upravi.

Napomenuli su da će novac potreban za realizaciju ovog projekta od 1,02 miliona KM biti osiguran iz više izvora.

- Najveći dio novca trebalo bi da bude osiguran mimo gradske kase, odnosno iz eksternih izvora. Ipak, predvidjeli smo i mogućnost djelimičnog učešća grada ukoliko bude potrebe, a i to u okviru ovogodišnje emisije obveznica - rekli su u Gradskoj upravi.

Inicijativu za preuređenje centra u sportsku dvoranu pokrenuo je Sportski centar "Borik", i to prije nekoliko godina. Direktor ove javne ustanove Manojla Zrnić smatra da će taj novi prostor ublažiti hronični nedostatak sportske infrastrukture u gradu.

- Zbog velikih zahtjeva klubova za prostorom za treninge, veoma su opterećeni kapaciteti dvorana u Boriku i Obilićevu. Nova dvorana u takozvanom Šoping centru sa dodatnim prostorom trebalo bi da dovede do poboljšanja uslova za treninge. Prostor koji će grad dobiti daleko je veći, čime će biti moguće da dva kluba istovremeno imaju treninge, što do sada nije slučaj sa dvoranama u Boriku i Obilićevu - naveo je Zrnić.

Dodao je da će nova dvorana, prije svega, puno značiti rukometnim, košarkaškim te odbojkaškim klubovima, ali i za borilačke sportove.

Dvorana kod Gimnazije

Osim nove dvorane u objektu Šoping centra, gradonačelnik Igor Radojičić je više puta najavljivao da bi ove godine trebalo da počne izgradnja i sportske dvorane kod Gimnazije. Taj projekat bi trebalo da bude realizovan putem javno-privatnog partnerstva.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana