Dužnici troše struju mimo brojila

Ivana Kardum
Dužnici troše struju mimo brojila

Banjaluka - Uprkos pojačanim kontrolama, ulaganjem u izmještanje mjernih mjesta i instaliranje digitalnih brojila sa daljinskim očitavanjem potrošnje, bitka s ilegalnom potrošnjom električne energije i dalje je sveopšti problem, a najveći kradljivci su domaćinstva i lokali koji su prethodno isključeni sa mreže zbog neplaćanja računa.

Prema podacima “Elektrokrajine”, samo u januaru ove godine zabilježena su 24 neovlašćena priključenja na mrežu, čija je šteta iznosila 27.383 marke.

U ovom preduzeću navode da preduzimaju sve zakonske mjere kako bi spriječili takve prevare, a rezultati su vidljivi smanjenjem gubitaka u prethodnoj godini na 12,2 odsto, što je najniži nivo u posljednjih 30 godina.

- “Elektrokrajina” je do sada ugradila više od 30.000 digitalnih brojila na području grada, a u naredne tri godine planiramo da udvostručimo taj broj - rekao je je portparol “Elektrokrajine” Predrag Klincov.

Objasnio je da građani struju najčešće kradu prespajanjem faze na brojilu sa trofaznog na jednofazno očitavanje, ali i izmjenom tarife na mjernom aparatu, a to najčešće čine vlasnici kuća, ugostiteljskih objekata, pekara, pilana i privatnih preduzeća.

- Često skidaju ili oštećuju plombu na brojilu, što je kažnjivo, a prilikom kontrole ovi načini krađe električne energije teško su uočljivi, zbog čega im neodgovorni vlasnici privatnih kuća često pribjegavaju - istakao je Klincov.

On je dodao da, pored ovakvih obmana, lica često bez dozvole priključuju struju direktno sa stubova na štendere kuća, ali i postavljaju magnete na sat da bi usporili ili u potpunosti obustavili očitavanje.

Prethodne godine je otkriven 351 slučaj krađe struje na području grada,  čime je “Elektrokrajina” oštećena za skoro 380.000 KM.

Krivični zakon RS

Prema Krivičnom zakoniku RS, krađa električne energije se tretira kao krivično djelo koje se kažnjava zatvorom i novčanom kaznom.

Krađom električne energije smatra se neovlašćeni priključak na mrežu, potrošnja električne energije bez mjernih uređaja ili mimo njih, kao i onemogućavanje licima da registruju električnu energiju. Kazna zatvora za navedena djela kreće se u rasponu od od šest mjeseci do pet godina, odnosno do osam godina kada vrijednost ukradene struje prelazi 50.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana