Dotrajala fontana ispred Narodne skupštine dobija novi sjaj

Aleksandar Stojanović
Dotrajala fontana ispred Narodne skupštine dobija novi sjaj

Banjaluka - Dotrajala fontana na platou ispred Narodne skupštine Republike Srpske ponovo će zablistati punim sjajem, jer bi do kraja godine trebalo da bude obnovljena.

Iz Odjeljenja za komunalne poslove su naveli da je tender za sanaciju fontane raspisan ove sedmice, a očekuje se da bi izvođač radova mogao biti izabran idućeg mjeseca. Naveli su da je fontana izgrađena poslije razornog zemljotresa 1969. godine, u vrijeme gradnje nekadašnjeg Doma JNA i već godinama je u jako lošem stanju, zbog čega će biti djelimično sanirana.

Za ovaj projekat iz gradskog budžeta je planirano 40.000 KM, a u skladu sa raspoloživim sredstvima predviđeno je da se za početak rekonstruiše bazen fontane i dio prateće opreme, rekli su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

- Ovim radovima predviđeno je da se kamene ploče, koje već godinama otpadaju, zamijene specijalnom vrstom betona koji ima veću otpornost na spoljne uticaje, a i mnogo ljepše izgleda. Taj novi materijal, odnosno tzv. štampani beton, već je pokazao dobre rezultate na nekoliko sličnih objekata, kao što je, na primjer, fontana kod Medicinskog fakulteta - navode iz resornog odjeljenja.

Uporedo sa ovim radovima planirana je zamjena dotrajalih vodovodnih cijevi i dio elektroinstalacija. Pored ove sanacije, za sljedeću godinu je planirano da se počne sanacija rasvjete i mlaznica, kada bi fontana trebalo da zasija u punom sjaju.

U gradu postoji devet fontana, za čije održavanje grad godišnje izdvaja 48.448 maraka.

- Fontane, po pravilu, ostaju u funkciji do polovine novembra. Ponekad se desi da zbog vremenskih prilika budu ranije ili kasnije uzimljene, ali ta odstupanja obično nisu velika i traju od pet do 10 dana. Fontana na kružnom toku ostaje u funkciji sve vrijeme, osim u vrijeme ekstremnih vremenskih uslova, kao što su vrlo niske temperature, velike padavine i slično - saopšteno je iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Mnogi građani smatraju da je potrebno izgraditi veće fontane, po uzoru na Beograd, jer one uljepšavaju grad.

- Imamo malo fontana u gradu, a ni ove sadašnje nisu bogzna kakve. Mislim da je u centru grada potrebna neka veća, grandioznija fontana, koja bi bila novi simbol Banjaluke - smatra studentkinja Kristina Valjevac.

Da bi trebalo izgraditi nove fontane smatra i Aleksandar Batar, pravnik iz Banjaluke.

- Nedavno sam bio u Beogradu i, bez obzira na kritike koje sam viđao u medijima, mislim da su pojedine fontane uljepšale grad - rekao je Batar.+++

Ukras grada

Osim kod zgrade Narodne skupštine RS, Banjaluku krase fontane na Trgu Krajine, Trgu palih boraca, u parku “Petar Kočić”, na Bulevaru cara Dušana, te fontana nadomak Narodnog pozorišta Republike Srpske, kod Medicinskog fakulteta i na kružnom toku na zapadnom tranzitu. Iz Odjeljenja za komunalne poslove ističu da održavanje fontana podrazumijeva čišćenje, pranje, čišćenje filtera, mlaznica, dodavanje sredstava protiv stvaranja algi, servisiranje pumpnih postrojenja i slično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana