Домаћа трпеза оживјела породичну атмосферу

Ивана Кардум

Бањалука - Баке и деке из Геронтолошког центра у петак су уживали у чарима домаће кухиње, роштиљу и чварцима, што је многе од њих подсјетило на младост и породичну атмосферу у којој су некада и сами спремали традиционалне специјалитете.

Дружење уз шалу и пјесму, “зачињено” специјалитетима домаће кухиње, организовано у оквиру манифестација “Чваркијада” и “Роштиљада”, показало је да у овим сласним залогајима уживају све генерације.

- Организовањем ових сласних манифестација жељели смо да обрадујемо наше кориснике. Ријеч је о старијим људима, који су у својим кућама обављали сличне домаћинске послове, прављене чварака и зимнице. Циљ манифестације је да им се дочара кућни амбијент и да се осјећају као да су у свом породичном окружењу. Поред чварака, на менију се могла наћи и пилетина, а уприличен је и музички програм - рекли су радници Геронтолошког центра, који су се трудили да бакама и дедама ништа не зафали.

Додали су да је циљ да овај догађај постане традиционалан.

- Трудимо се да боравак у овој установи буде што љепши и угоднији, те настојимо да им осмислимо богате садржаје. “Чваркијаду” организујемо у јесењем периоду јер је велики број наших корисника из руралних подручја, гдје су слична дешавања имали са својим породицама - рекао је директор установе Винко Лолић. 

Он је истакао да је Геронтолошки центар познат по обиљежавању бројних догађаја, те да сваке друге седмице организују неку активност. Организују дружења уз друштвене игре, имају обуку рада на рачунару и паметним телефонима, а литерарне и ликовне секције и радионице на којима настају предивне рукотворине су многима омиљене.

- Посљедње двије године сваки дан се одржава “радна терапија” од десет до 12 часова. Корисници бирају како ће провести вријеме, а ми им нудимо бројне активности, као што су шивење, плетење, играње шаха, домина, “човјече не љути се”, рјешавање укрштених ријечи и слично - изјавила је радни терапеут Мирјана Јанковић.

Додала је да покретни корисници обављају ситне мајсторске радове, као што су израда предмета од дрвета, декупаж, вез, хеклање, израда украса од папира. Други уживају у гледању филмова, пјевању и слично. Једна од њих је и Мара Милановић, који је члан секције шивења.

- Лијепо нам је, дружимо се, а показујемо и своју креативност. Члан сам секције шивења, која броји пет чланова - рекла је Милановићева.

За мушкарце се такође организују активности, као што су прављење разбарија од дрвета, макета од папира и слично. Њихов корисник Милорад Илијашевић каже да је боравак у установи лијеп за оне који нађу себи друштво.

- Израђујем црквене предмете, као што су свијећњаци и крстови. То је забава коју сам пронашао да ми вријеме брже прође. Недавно сам почео да радим предмете за Храм Светог Саве на Врачару - додаје Илијашевић.

Међу корисницима има људи различитих професија и свако од њих има своју причу. Чланови друштва су бивши просвјетни радници, директори, мајстори... 

- Као што видите, лијепо се дружимо. Радни вијек сам  провела у Њемачкој и чим сам отишла у пензију дошла сам у ову установу. Да ми је неко причао како је овдје лијепо, не бих му вјеровала. Свој стан сам поклонила сину, а себи уплатила боравак овдје - казала је Кристина Лазић, која у Геронтолошком центру борави већ пет година.

 Излети

Геронтолошки центар организује за своје кориснике и излете. То су обично дружења на оближњим локацијама, као што су парк “Младен Стојановић”, Лончари, обилазак Националног парка “Козара”, манастира Гомионица.

- Два пута годишње идемо у обилазак неког мјеста, те више пута одемо у град на кафу, у локални кафић - додаје Мирјана.

Ова установа има богату традицију од 1947 године. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана