Djeci višečlanih porodica darovani udžbenici: Mališanima za školu, roditeljima na radost

Brankica Smiljanić
Djeci višečlanih porodica darovani udžbenici: Mališanima za školu, roditeljima na radost

Banjaluka - Višečlanim porodicama svaka pomoć je dobrodošla, naročito onima u kojima je puno školaraca, a kako bi imali jednu brigu manje, juče su mnogima od njih dodijeljeni udžbenici.

Zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić i načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić obradovali su članove Udruženja porodica sa četvoro i više djece sa 74 kompleta udžbenika, dok je za djecu iz romske populacije obezbijeđeno 18 kompleta i školski pribor. Majka šestoro djece Slađana Kostadinović istakla je da ona i njen suprug nisu nigdje zaposleni, pa im ova pomoć mnogo znači jer školska godina kuca na vrata.

- Došla sam da preuzmem knjige za dvoje djece. Suprug uspije nešto da zaradi ljeti na građevini, ali to nije dovoljno. Primamo dječiji dodatak jer imamo dva dječaka koja su oboljela od mišićne distrofije. Nastavnica Osnovne škole “Đura Jakšić” u Šargovcu nam mnogo pomaže oko djece i posebno se njima posvećuje. Veoma sam joj zahvalna na tome - kazala je Kostadinovićeva.

Donacija udžbenika olakšaće muke i porodici Spremo.

- Imam četvoro djece i dobijam udžbenike za dvije kćerke, a za ostalo se snalazimo. Povremeno radim, dok je supruga Jovanka tek nedavno dobila posao. Svaka podrška, pa i dodjela udžbenika, nam znači puno jer nam je nevrijeme ljetos uništilo kuću. Dobili smo donaciju od grada za opremanje kuće. Ipak, najbitnije mi je da su djeca živa i zdrava, sve drugo je manje važno - rekao je Mirko Spremo.

Vesna Radonjić iz Bočca poranila je juče kako bi na vrijeme došla u Savez udruženja nacionalnih manjina, gdje je preuzela udžbenike za ćerku.

- Imamo šestoro djece, a ja nisam zaposlena, dok muž radi samo honorarno kod privatnika. Dobijala sam i prije udžbenike za dvije kćerke, a jedna je završila medicinsku školu, smjer fizioterapeut. Ovaj put sam došla da preuzmem udžbenike za kćerku koja pohađa šesti razred. Ponosna sam na nju jer dobro uči - osmjehujući se kazala je Radonjićeva.

Dodala je da nije lako nahraniti osmoro usta, a kamoli obezbijediti školski pribor i garderobu za školu. Ipak, uprkos besparici, Radonjići se trude da djecu izvedu na pravi put i da ih nauče da se raduju sitnicama.

- Kćerki sam kupila i dvije majice da je obradujem za početak škole - rekla je ova majka.

Slična situacija je i u porodici Bajrić, gdje roditelji troje djece nisu zaposleni, ali ne bježe od rada.

- Puno mi znači da moja djeca dobiju pribor i udžbenike kako bi dobila priliku da uče i da ostvare nešto što mi nikad nismo mogli. Znači mi mnogo što idu u školu, jer bez škole danas nema ništa. I dalje vodim djecu u školu pa ne mogu da radim, ali suprug prihvata sve poslove koje mu ponude - kazala je Branka Bajrić.

Podrška grada

Srđan Amidžić je naglasio da gradska administracija podržava višečlane porodice kroz različite programe stipendiranja.

- Kada je u pitanju predškolsko vaspitanje, za svu djecu iz višečlanih porodica boravak u vrtićima je besplatan, dok 231 dijete iz ove populacije dobija stipendiju - naveo je on.

Predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece Jovan Radovanović rekao je da ova donacija znači mnogo jer više od 70 odsto porodica nema nikakva primanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana