Цијене у Бањалуци као у Београду и Загребу, а плате дупло мање

ATV
Цијене у Бањалуци као у Београду и Загребу, а плате дупло мање

Бањалука - Грађани Бањалуке градски превоз плаћају скоро дупло више него Загрепчани, иако је просјечна плата у Српској дупло мања него у Хрватској.

Иако Бањалука по броју становника, величини, привреди и економији не може још да парира центрима региона, по једном ипак може, а то су цијене.

У граду на Врбасу свакодневне ствари попут градског превоза, паркинга, кафе, хљеба или горива коштају готово исто као и Загребу и Београду, неке мање, неге више.

Примјера ради, Загрепчани ће пола сата градског превоза платити једну марку, док се Београђани за марку и по могу возити сат и по времена. У Бањалуци је карта у једном смјеру 1,80 КМ, док ће студенти јединствену мјесечну карту платити 40 КМ. Студентска карта у Бограду износи 19 КМ.

За разлику од градског превоза, паркинг у првој зони у Бањалуци је за 0,20 КМ јефтинији него у хрватској пријестоници. Јефтинији су и кафа и пиво, али зато у Београду можете наћи хљеб и за 0,50 КМ, што у Бањалуци нема већ годинама.

Гориво у Београду и Загребу је такође неколико фенинга скупље него у Бањалуци, тако да се може рећи да је драстична разлика између ова три града, када је новац у питању, само у платама.

Да подсјетимо, према посљедњим званичним подацима, просјечна плата у Хрватској је око 1.620 КМ, у Србији око 900 КМ, у Босни и Херцеговини 860 КМ.

Бањалучани одавно свој град сматрају скупим за живот, када су свакодневне ствари у питању, те коментаришу да би град могао да постане регионални центар само када би се људима повећале плате.

“Док год већина људи ради за минималац не можемо се поредити са регионом, поготово са Загребом који је и предалеко од нас. Морамо више радити на јачању привреде и запошљавању становништва како би људи имали шта да троше”, сматра економиста Анита Вуковић, додајићу да многу људи из Бањалуке иде у Загреб у шопинг, што много говори о разлици у цијенама.

Она додаје да је стање у Бањалуци такво јер су многе фирме приватизоване, те поскупљење градског превоза, паркинга и осталих ствари можемо очекивати у сваком тренутку.

И бањалучки студенти који се одлуче да студије наставе у Београду или Загребу, кажу да су цијене јако сличне, али плате неупоредиве.

“У Загребу студије јесу скупље него у Бањалуци, али зато могу да одрадим сезонски посао и сама платим рату студија, што је у Српској тешко. Далеко да је овдје све бајно, али те неке свакодневне трошкове свели су на минимум, наравно, ако их поредимо са њиховим платама”, каже студенткиња Милица К.

Због популарних снижења и великог избора одјеће, намјештаја и ствари за кућу, многи Бањалучани се често упуте ка Београду, а још чешће Загребу. Велики тржни центри, којих у Бањалуци нема, снизе производе и до 70 одсто, због чега Бањалучани често кажу да је код нас и одјећа најскупља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана