Boravišna taksa u Banjaluci skuplja za 25%

nezavisne.com
Boravišna taksa u Banjaluci skuplja za 25%

Banjaluka - Početkom nove 2019. godine boravišna taksa mogla bi da bude 2,5 KM, ako odbornici na sjednici Skupštine grada, zakazanoj za 26. decembar, usvoje Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o visini boravišne takse.

“Boravišna taksa u najvećem gradu RS trenutno iznosi dvije KM, a sredstva koja budu prikupljena od ovih taksi Turistička organizacija grada koristiće za promociju grada kao turističkog mjesta i promociju kapaciteta radi povećanja broja turista, njihovih dolazaka i broja noćenja”, rekli su u TOBL.

Grad je početkom novembra na pet godina dobio status turističkog mjesta. To priznanje donijelo mu je mnoge pogodnosti, a jedna od njih je i mogućnost povećavanja boravišne takse.

“Zakonom o boravišnoj taksi propisano je da visinu boravišne takse određuje jedinica lokalne samouprave, uz prethodno pribavljeno mišljenje Privredne komore RS. Visina boravišne takse kod ugostitelja koji pruža usluge smještaja u turističkom mjestu utvrđuje se u rasponu od 2,5 KM do tri KM”, navodi se u prijedlogu odluke.

Dodaje se da se, s obzirom na to da je Privredna komora RS gradu dostavila pozitivno mišljenje o visini boravišne takse u iznosu od 2,5 KM, predlaže donošenje predmetne odluke.

Visina boravišne takse trenutno se utvrđuje u rasponu 0,5 do dvije KM po svakom ostvarenom noćenju.

Minja Šurlan, pomoćnica direktorice Turističke organizacije grada, kazala je da bi se, ako odbornici usvoje ovaj prijedlog, visina boravišne takse mogla povećati već početkom sljedeće godine.

“Prema raspodjeli sredstava od boravišne takse u budžet TOBL ide 80 odsto, a 20 odsto ide u budžet Turističke organizacije RS”, dodala je Šurlanova.

Prema podacima TOBL, do kraja zimske turističke sezone u gradu se očekuje dolazak velikog broja gostiju.

“Kako je najavljeno, dolaziće gosti iz Slovenije i Hrvatske, a ove godine evidentan je porast broja gostiju iz Njemačke i Austrije. Očekuje se i porast broja gostiju iz Belgije i Švedske”, kazali su u TOBL.

Ove godine očekuje se više od 100.000 turističkih dolazaka u grad i 130.000 noćenja, a u ostvarivanju ovog cilja pomoći će manifestacija “Banjalučka zima”, koja je ove godine dobila drugačiji koncept.

Kruna ove manifestacije su trodnevni koncerti, na kojima će nastupiti regionalne muzičke zvijezde Haris Džinović, Željko Samardžić, Nikola Rokvić i Željko Joksimović. Džinović će nastupiti 30. decembra, u novu godinu turiste i goste će uvesti Samardžić i Rokvić, a 1. januara 2019. nastupiće Joksimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana