Bolji kvalitet vazduha u grijnoj sezoni u Banjaluci

nezavisne.com
Bolji kvalitet vazduha u grijnoj sezoni u Banjaluci

Banjaluka - Kvalitet vazduha u Banjaluci je, od početka grijne sezone, znatno bolji u odnosu na kvalitet vazduha prije dvije godine, potvrdila je komparativna analiza Odjeljenja za komunalne poslove.

Prema analizi, najveće smanjenje zagađenja zabilježeno je kod emisije lebdećih čestica (PM10), te je emisija ovih čestica sada tri puta niža nego što je to bio slučaj u decembru 2016. godine, kad se grad grijao na mazut.

Analiza takođe pokazuje da je koncentracija ugljen-monoksida mnogo niža od one zabilježene u istom periodu 2016. godine.

“Prema podacima sa početka tekuće grijne sezone, odnosno iz decembra 2018. godine, emisija ugljen-monoksida iznosila je 1,44 miligrama po kubnom metru, što je gotovo duplo niže u odnosu na isti period od prije dvije godine”, kazali su u Odjeljenju za komunalne poslove.

Dodaju da su prilikom mjerenja kvaliteta vazduha u obzir uzeti i klimatski parametri, kao što su brzina vjetra, temperatura i vazdušni pritisak.

“Zbog niskih temperatura u novembru prošle godine došlo je do povećanog zagađenja iz individualnih ložišta, pa je u izvještajnom periodu zabilježen rast emisije azotnog oksida. Ovo je jedini polutant čija je koncentracija povećana u odnosu na 2016. godinu”, rekli su u ovom odjeljenju.

Dodali su da je, u isto vrijeme, i koncentracija lebdećih čestica (PM10) nekoliko dana tokom decembra ove godine bila iznad graničnih vrijednosti, ali da to nije narušilo kvalitet na mjesečnom nivou.

“Sveukupno, ova analiza pokazala je zadovoljavajući kvalitet vazduha tokom decembra”, rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana