Bolje snabdijevanje strujom za 42 domaćinstva u Piskavici

Vesna Popović
Bolje snabdijevanje strujom za 42 domaćinstva u Piskavici

Banjaluka - Za mještane zaseoka Borovci u Piskavici došao je kraj mukama sa čestim nestancima struje jer je juče puštena u funkciju novoizgrađena trafo-stanica koja će obezbijediti poboljšano i stabilnije napajanje električnom energijom za 42 domaćinstva.

Novo postrojenje u Piskavici pustio je u rad gradonačelnik Igor Radojičić, koji je naglasio da se radi o investiciji vrijednoj 63.000 KM, a koju je realizovalo preduzeće "Elektrokrajina".

- Ovo je aktivnost koju radimo tokom cijele godine u saradnji sa "Elektrokrajinom", uglavnom na prigradskom području, gdje je slabije napajanje električnom energijom - rekao je Radojičić.

Istakao je da je krajnji cilj da se za cijeli grad, bez obzira na to da li je riječ o prigradskom ili seoskom području, obezbijedi što bolje snabdijevanje električnom energijom.

Portparol "Elektrokrajine" Predrag Klincov precizirao je da je u Borovcima urađeno 850 metara srednjonaponske i kilometar niskonaponske mreže.

- Ovo je sedma trafo-stanica koja je ove godine puštena u rad na području Potkozarja. Plan je da do kraja ove godine pustimo u funkciju još dvije, čime će biti obezbijeđeno bolje snabdijevanje električnom energijom za Pejzića polje i Radosavsku - kazao je Klincov. 

Naglasio je da je ove godine na području grada u sanaciju odstojeće i izgradnju nove mreže uloženo više od pet miliona KM.

Radojičić je juče ozvaničio i početak izgradnje vodovodne mreže u ulicama Božidara Adžije i Filipa Kljajića Fiće na Laušu.

- Radi se o nekoliko krakova ove dvije ulice, koje su gusto naseljene.  Na toj lokaciji je u proteklom periodu bilo dosta problema sa snabdijevanjem vodom, jer se radilo o starom vodovodu, tako da jedan dio naselja nije imao kvalitetno vodosnabdijevanje - rekao je Radojičić i dodao da ugovorena vrijednost radova iznosi 43.360 KM, a preduzeće "Golden kard" ima rok od 50 dana da završi posao.

U ulici Božidara Adžije biće izmješten vodovod sa privatne parcele u dužini od 144 metra i biće izgrađen novi u dužini od 65 metara. U ulici Filipa Kljajića Fiće predviđena je izgradnja dva kraka vodovoda, jedan dug 145 metara, a drugi 45 metara.

Radojičić je rekao da će u utorak uveče biti puštena u funkciju i nova javna rasvjeta na Starčevici i u Drakuliću.

Predsjednik Savjeta MZ Lauš jedan Nebojša Matić izrazio je zadovoljstvo što su gradske vlasti, s obzirom na raspoloživa sredstva u budžetu, uvažile potrebe mještana.

Istraživanje klizišta

Igor Radojičić je rekao da još nije završeno geološko istraživanje klizišta koje se pojavilo uz magistralni put u Srpskim toplicama.

- Čekamo nalaze preduzeća "Putevi RS" koje vrši ispitivanje terena. Nakon toga bismo trebali znati kakvi će radovi biti potrebni za rekonstrukciju klizišta. Grad je zadužen za održavanje vodovodne mreže koja tuda prolazi, a "Putevi RS" bi trebalo da saniraju klizište o svom trošku - rekao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana