Базен у “Шехеру” чека ново рухо

Весна Поповић
Базен у “Шехеру” чека ново рухо

Бањлука - Затворени базен у бањи “Шехер” још није доступан свима који би жељели да искористе љековита својства термоминералних вода, а за сада је непознато када ће овај комплекс бити поново у функцији.

Нови власник овог комплекса, Завод за физикалну медицину и рехабилитацију “Др Мирослав Зотовић” Бањалука је крајем маја на лицитацији купио Бањско-рекреативни центар Српске Топлице (“Шехер”) за 1,08 милиона КМ с циљем да овај простор користи у сврху здравственог туризма.

У заводу су рекли да се они, прије свега, баве медицинском рехабилитацијом, ортопедијом и баромедицином.

- Поред тога, имамо амбицију да развијемо услуге врхунског квалитета из области превенције обољења, промоције здравља и здравственог туризма, за шта на локацији бање “Шехер” постоје сви предуслови - рекли су у заводу за “Глас Српске”. 

Нису могли рећи када ће тај комплекс бити доступан првим корисницима.

- Грађевински потенцијал је у прилично лошем стању и вјероватно ће постојећи објекти у већем дијелу бити уклоњени, али ће детаљна анализа, која је у току, дати конкретан одговор - навели су у заводу.

Исто тако, нису могли прецизирати ни колико новца је потребно за санацију тог простора те прављење садржаја који ће бити коришћени за те потребе.

Објаснили су да ће износ потребних улагања бити познат тек када се усвоји идејни и изведбени пројекат, испита тржиште, те одреде који грађевински радови и опрема су потребни.

- С обзиром на важност пројекта, пуно пажње ћемо посветити креирању идејног рјешења и планирању, тако да се о почетку радова може говорити тек када буде завршена та фаза. Динамика, такође, зависи и од могућности других институција да подрже овај пројекат, а на које завод рачуна, као што су град и Влада Српске - навели су у заводу.

Начелница Одјељења за друштвене дјелатности Наталија Тривић је рекла да је један од важних сегмената развоја туризма града управо здравствени туризам, у којем би важну улогу играла бања “Шехер”.

- У интересу града је да тај комплекс, који би био један од важних ресурса у туристичкој понуди, буде што прије стављен у функцију како бисмо у Бањалуку привукли што већи број туриста. Сада је на заводу да одради све што је потребно да тај комплекс буде стављен у функцију - рекла је Тривићева.

Додала је да у близини ове бање има приватних власника који користе термоминералне воде, те да би завод с њима требало да направи договор како би заједно направили јединствен туристички производ.

Продаја

Влада РС је 2013. године дала сагласност за пренос уговора о концесији за експлоатацију термоминералне воде са БРЦ “Шехер” на Завод “Др Мирослав Зотовић”. Поменути објекат је заплијенила некадашња Балкан инвестмент банка, а касније Банка Српске од тадашњег власника базена Џемила Кобиља јер није плаћао кредит. На лицитацији у мају 2018. године завод је купио овај објекат од Банке Српске у стечају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана