Banjaluka moderan grad ponosan na svoje heroje

Miloš Vasiljević
Banjaluka moderan grad ponosan na svoje heroje

Banjaluka - Polaganjem vijenaca palim borcima, svečanim prijemom za delegacije prijateljskih gradova i brojnim drugim manifestacijama, Banjaluka je juče proslavila rođendan i obilježila oslobođenje grada od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Centralno polaganje vijenaca održano je na Trgu palih boraca, a u ime grada vijenac su položili gradonačelnik Igor Radojičić, predsjednik Skupštine grada Zoran Talić i zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić.

Radojičić je rekao da je Banjaluka ponosna na svoju antifašističku tradiciju i na one koji su donijeli slobodu prije 73 godine. On je naglasio da je Banjaluka danas glavni grad Republike Srpske, otvoren i prijateljski, ali da teži da postane i značajan regionalni centar.

- Više od 4.500 ljudi stradalo je u Drugom svjetskom ratu na ovom području, više civila nego boraca, jer su u tom periodu u vrijeme tzv. NDH činjeni brojni zločini. Godine 1945. Banjaluka je dočekala slobodu i od tada se razvija, a na nama je da ovaj grad bude što ljepši i što bolji - poručio je Radojičić.

Vijence na spomenik palim borcima položili su i delegacija SUBNOR-a, izaslanik predsjednika RS, delegacije Narodne skupštine i Vlade RS, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH, srpski konzul u Banjaluci te delegacije političkih partija i udruženja.

Jedan od boraca za oslobođenje grada na Vrbasu je i Rade Džajić koji ističe da je to bila velika borba u kojoj je na kraju pobijedila sloboda.

- Banjaluka je slobodan grad, to je za nas slava. Najveće borbe bile su ka Šehitlucima. Sada uživamo u slobodi i miru koji smo godinama sanjali - kazao je Džajić.

Na velika stradanja našeg naroda, koja nikada ne smiju da budu zaboravljena, podsjetio je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović.

- S ponosom obilježavamo 73 godine od oslobođenja Banjaluke od fašizma, jer je najveći grad RS bio pod NDH. Nažalost, to je bio najteži istorijski period grada i njegovih stanovnika, jer je više od 4.500 Banjalučana stradalo od ustaškog terora - kazao je Savanović i podsjetio na krvavi pir u Drakuliću, Motikama i Šargovcu.

Povodom 22. aprila, vijenci su juče položeni i na spomenik palim Krajišnicima na Banj brdu, na spomen-kosturnicu na Novom groblju, na spomenik palim borcima Vojske RS, na spomenik žrtvama veleizdajničkog procesa, na spomenik "Topola užasa" i spomenik 12 beba.

Gradonačelnik je u Gradskoj upravi priredio svečani prijem za 35 delegacija prijateljskih gradova iz desetak zemalja. Između ostalih, tamo je bila delegacija distrikta Vasiljevska ostrva, dijela Sankt Peterburga, delegacija iz Novog Sada i Kumanova.

Gosti iz Rusije, sa rukovodiocem administracije distrikta Vasiljevskog ostrva Sankt Peterburga Julijom Kiseljovom na čelu, bili su počastvovani što su svojim prisustvom uveličali Dan grada koji, kako ističu, iz časa u čas napreduje u oblasti industrije, kulture i obrazovanja.

- S obzirom na to da postoji želja za saradnjom sa obje strane, vjerujem da ćemo imati veliki uspjeh u tome. Banjaluka i Sankt Peterburg su jako bliski, jer i mi posvećujemo dva dana gradu. Nije mala stvar da se na Dan grada obilježava i Dan oslobođenja od fašizma - navela je Kiseljova.

Radojičić se sa delegacijom Kumanova dogovorio da u novembru u tom makedonskom gradu budu organizovani "Dani Banjaluke", na kojima bi bila predstavljena kulturna, gastronomska i turistička ponuda grada. Delegaciju Kumanova predvodio je gradonačelnik Maksim Dimitrievski.

Na fasadi Banskog dvora sinoć je trebalo da bude prikazana video-instalacija povodom kandidature Banjaluke za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine, a u Banskom dvoru planirana je svečana akademija.

Čestitke

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović uputila je čestitku gradonačelniku Igoru Radojičiću i građanima povodom Dana grada, izrazivši punu podršku Gradskoj upravi u njenom nastojanju da se grad još intenzivnije razvija i da sve naredne godine budu bolje i prosperitetnije.

- Poštujući herojsku borbu antifašista ovog kraja, čiji su ideali bili sloboda i ravnopravnost među narodima, naša je zajednička obaveza da 22. april obilježavamo sa velikim pijetetom i dostojanstvom - navela je u čestitki.

Dan grada čestitao je i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović naglasivši da se Banjaluka, kao administrativni, politički, univerzitetski i kulturni centar RS, u kontinuitetu razvija i raste na veliku radost svih njenih građana, posjetilaca i turista koji u sve većem broju dolaze u grad na Vrbasu.

Gradu s ljubavlju

Dječiji studio glume "Roda" odigrao je u petak uveče u Jevrejskom kulturnom centru predstavu "Nestašno pače", koju je posvetio Danu grada. Prema riječima predsjednice ovog udruženja Nevenke Rodić, uz pjesmu i muziku svi su imali priliku da se vrate u djetinjstvo.

- Prepuna sala i prelijepa predstava govore dovoljno koliko volimo naš grad. Pjesma i muzika, živa riječ i igra, sve smo uspjeli da spojimo u manifestaciju koju pod sloganom "Gradu s ljubavlju" posvećujemo Banjaluci - kazala je Rodićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana