Бањалука модеран град поносан на своје хероје

Милош Васиљевић
Бањалука модеран град поносан на своје хероје

Бањалука - Полагањем вијенаца палим борцима, свечаним пријемом за делегације пријатељских градова и бројним другим манифестацијама, Бањалука је јуче прославила рођендан и обиљежила ослобођење града од фашизма у Другом свјетском рату.

Централно полагање вијенаца одржано је на Тргу палих бораца, а у име града вијенац су положили градоначелник Игор Радојичић, предсједник Скупштине града Зоран Талић и замјеник градоначелника Срђан Амиџић.

Радојичић је рекао да је Бањалука поносна на своју антифашистичку традицију и на оне који су донијели слободу прије 73 године. Он је нагласио да је Бањалука данас главни град Републике Српске, отворен и пријатељски, али да тежи да постане и значајан регионални центар.

- Више од 4.500 људи страдало је у Другом свјетском рату на овом подручју, више цивила него бораца, јер су у том периоду у вријеме тзв. НДХ чињени бројни злочини. Године 1945. Бањалука је дочекала слободу и од тада се развија, а на нама је да овај град буде што љепши и што бољи - поручио је Радојичић.

Вијенце на споменик палим борцима положили су и делегација СУБНОР-а, изасланик предсједника РС, делегације Народне скупштине и Владе РС, изасланик српског члана Предсједништва БиХ, српски конзул у Бањалуци те делегације политичких партија и удружења.

Један од бораца за ослобођење града на Врбасу је и Раде Џајић који истиче да је то била велика борба у којој је на крају побиједила слобода.

- Бањалука је слободан град, то је за нас слава. Највеће борбе биле су ка Шехитлуцима. Сада уживамо у слободи и миру који смо годинама сањали - казао је Џајић.

На велика страдања нашег народа, која никада не смију да буду заборављена, подсјетио је и министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић.

- С поносом обиљежавамо 73 године од ослобођења Бањалуке од фашизма, јер је највећи град РС био под НДХ. Нажалост, то је био најтежи историјски период града и његових становника, јер је више од 4.500 Бањалучана страдало од усташког терора - казао је Савановић и подсјетио на крвави пир у Дракулићу, Мотикама и Шарговцу.

Поводом 22. априла, вијенци су јуче положени и на споменик палим Крајишницима на Бањ брду, на спомен-костурницу на Новом гробљу, на споменик палим борцима Војске РС, на споменик жртвама велеиздајничког процеса, на споменик "Топола ужаса" и споменик 12 беба.

Градоначелник је у Градској управи приредио свечани пријем за 35 делегација пријатељских градова из десетак земаља. Између осталих, тамо је била делегација дистрикта Васиљевска острва, дијела Санкт Петербурга, делегација из Новог Сада и Куманова.

Гости из Русије, са руководиоцем администрације дистрикта Васиљевског острва Санкт Петербурга Јулијом Кисељовом на челу, били су почаствовани што су својим присуством увеличали Дан града који, како истичу, из часа у час напредује у области индустрије, културе и образовања.

- С обзиром на то да постоји жеља за сарадњом са обје стране, вјерујем да ћемо имати велики успјех у томе. Бањалука и Санкт Петербург су јако блиски, јер и ми посвећујемо два дана граду. Није мала ствар да се на Дан града обиљежава и Дан ослобођења од фашизма - навела је Кисељова.

Радојичић се са делегацијом Куманова договорио да у новембру у том македонском граду буду организовани "Дани Бањалуке", на којима би била представљена културна, гастрономска и туристичка понуда града. Делегацију Куманова предводио је градоначелник Максим Димитриевски.

На фасади Банског двора синоћ је требало да буде приказана видео-инсталација поводом кандидатуре Бањалуке за Европску престоницу културе 2024. године, а у Банском двору планирана је свечана академија.

Честитке

Предсједница Владе РС Жељка Цвијановић упутила је честитку градоначелнику Игору Радојичићу и грађанима поводом Дана града, изразивши пуну подршку Градској управи у њеном настојању да се град још интензивније развија и да све наредне године буду боље и просперитетније.

- Поштујући херојску борбу антифашиста овог краја, чији су идеали били слобода и равноправност међу народима, наша је заједничка обавеза да 22. април обиљежавамо са великим пијететом и достојанством - навела је у честитки.

Дан града честитао је и предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић нагласивши да се Бањалука, као административни, политички, универзитетски и културни центар РС, у континуитету развија и расте на велику радост свих њених грађана, посјетилаца и туриста који у све већем броју долазе у град на Врбасу.

Граду с љубављу

Дјечији студио глуме "Рода" одиграо је у петак увече у Јеврејском културном центру представу "Несташно паче", коју је посветио Дану града. Према ријечима предсједнице овог удружења Невенке Родић, уз пјесму и музику сви су имали прилику да се врате у дјетињство.

- Препуна сала и прелијепа представа говоре довољно колико волимо наш град. Пјесма и музика, жива ријеч и игра, све смо успјели да спојимо у манифестацију коју под слоганом "Граду с љубављу" посвећујемо Бањалуци - казала је Родићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана