Banjaluka dobitnik evropskog priznanja za urbanu mobilnost

Banjaluka dobitnik evropskog priznanja za urbanu mobilnost 20.09.2018 21:06 | ELTA TV

Umeo - Grad Banjaluka dobitnik je ovogodišnje prestižne evropske nagrade za unapređenje urbane mobilnosti, odlučio je ekspertski žiri Civitasa, ugledneasocijacije evropskih gradova.

Priznanje u kategoriji „Grad u transformaciji”, večeras je u švedskoj Umei, u okviru konferencije Civitas foruma, u ime gradske administracije, primio načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić.

Nagrada se dodjeljuje jednom evropskom gradu koji je tokom godine postigao značajnu transformaciju i napredak na polju održivog razvoja.

- Banjaluka, kao jedina lokalna zajednica iz BiH koji je član Civitas mreže, prepoznata je kao grad koji je u veoma kratkom periodu proveo niz različitih mjera u cilju promovisanja urbane mobilnosti. Time pokazuje svoje opredjeljenje za razvojem po principima održivog razvoja, za poboljšanjem životne sredine i kvaliteta života u gradu – kazao je Sandić.

Prema njegovim riječima, konkretni koraci na unapređenju urbane mobilnosti pokrenuti su poslije reorganizacije Gradske uprave i fokusiranja na konkretne saobraćajne probleme u gradu.

Time je jasno pokazano naše opredjeljenje da ćemo se baviti saobraćajem i da saobraćaj neće samo biti slovo na papiru – kazao je Sandić na svečanoj ceremoniji u Umei.

Kako je naglasio, ova nagrada predstavlja veliko priznanje za preduzete mjere i pokazatelj da je gradska administracija na pravom putu, ali i obaveza da se u godinama pred nama „radimo i više i bolje”.

Govoreći o provedenim mjerama u oblasti urbane mobilnosti i održivog razvoja, Sandić je naglasio da je Banjaluka, između ostalog, nedavno uvela sistem za automatsko iznajmljivanje bicikala tzv. „Bajk šering”, kojeg su sugrađani odlično prihvatili i svakim danom ima sve više korisnika.

Takođe, postavili smo punjače za električna vozila na javnim površinama, rekonstruisali dio pješačke zone u centralnoj gradskoj jezgri, te uveli panoramski autobus na Banj brdo. U centru grada ograničili smo vrijeme parkiranja i zatvorili za saobraćaj vikendima tokom ljeta centralnu gradsku ulicu. Započeli smo sa projektovanjem mreže biciklističkih staza i upravo danas po prvi put u okviru kolovoza označili biciklističku traku – kazao je Sandić.   Napomenuo je da je Banja Luka u junu ove godine uspješno organizovala jednodnevnu konferenciju u okviru CIVINET mreže, koja je okupila preko 60 stručnjaka iz šest zemalja.

Takođe, Banjaluka je jedina iz BiH registrovala svoje aktivnosti za Evropsku sedmicu mobilnosti, koja je u toku. Putem različitih politika i projekata, Evropska komisija preuzela je veliki broj akcija kako bi se smanjilo zagađenje prouzrokovano saobraćajem. Od 2002. godine Evropska komisija podržava CIVITAS inicijativu, koja dodjeljuje i visokapriznanja gradovima Evrope, koji su na ovom polju postigli najveće rezultate. © Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica