Banjaluka dobija sistem o zauzetosti parkinga

nezavisne.com
Banjaluka dobija sistem o zauzetosti parkinga

Banjaluka - Grad će do kraja godine dobiti sistem koji pokazuje zauzetost parkinga, odnosno koliko trenutno parking ima slobodnih mjesta za parkiranje, na dva najfrekventnija parkinga - "Kraš" i stara autobuska stanica.

Ovaj sistem će biti ugrađen ako odbornici 30. maja na sjednici Skupštine grada usvoje prijedlog izmjena i dopuna Programa uređenja građevinskog zemljišta Odjeljenja za saobraćaj i puteve za ovu godinu.

Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve, rekao je za "Nezavisne" da će nakon uvođenja nulte zone parkiranja i redizajna saobraćajne signalizacije, ovaj pilot projekat u vidu uvođenja sistema za informisanje korisnika biti novina za grad.

"Ovaj sistem će lijepo izgledati i biće koristan građanima jer će odmah pri samom ulasku u parking pisati da li ima slobodnih mjesta i koliko", objasnio je Sandić.

Naglasio je da će u prvoj, probnoj fazi na ulazima na parkinge "Kraš" i stara autobuska stanica biti postavljeni sistemi koji korisnicima daju informacije o zauzetosti parkirališta, odnosno broju slobodnih parking mjesta.

"Na ovaj način će se uticati na smanjenje bespotrebnog kruženja vozila u potrazi za slobodnim parking mjestom, smanjenje gužve u zoni parkirališta i bespotrebno dodatno opterećenje saobraćajnica", objasnio je Sandić.

Prema njegovim riječima, za ove aktivnosti je budžetom, odnosno programom rada Odjeljenja za saobraćaj i puteve, obezbijeđeno 25.000 KM, a raspisivanje javne nabavke se očekuje početkom juna.

Građani koje smo pitali šta misle o ovom sistemu kažu da bi on bio izuzetno koristan i da bi zahvaljujući njemu izbjegli bespotrebno gubljenje vremena vozeći se po parkingu tražeći slobodno mjesto.

"Na ovaj način bismo odmah vidjeli da nema mjesta i potražili drugi parking. Uštedjeli bismo i vrijeme jer kad vidimo da nema mjesta odmah produžimo dalje u potragu", rekao je jedan od vozača.

On smatra da bi i na ostalim parkinzima trebalo da bude uveden ovaj sistem.

Sandić je rekao da je osnovna uloga uvođenja naplate parkiranja kontrolisano korištenje prostora i omogućavanje što većem broju korisnika da parkiraju vozilo i efikasno obave ono zbog čega su došli.

"Naplata parkiranja takođe je uvedena zbog sprovođenja regulativnih mjera u stambenim zonama u kojima je prisutan problem parkiranja zaposlenog stanovništva", dodao je Sandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana