Бањалука добија систем о заузетости паркинга

nezavisne.com
Бањалука добија систем о заузетости паркинга

Бањалука - Град ће до краја године добити систем који показује заузетост паркинга, односно колико тренутно паркинг има слободних мјеста за паркирање, на два најфреквентнија паркинга - "Краш" и стара аутобуска станица.

Овај систем ће бити уграђен ако одборници 30. маја на сједници Скупштине града усвоје приједлог измјена и допуна Програма уређења грађевинског земљишта Одјељења за саобраћај и путеве за ову годину.

Славиша Сандић, начелник Одјељења за саобраћај и путеве, рекао је за "Независне" да ће након увођења нулте зоне паркирања и редизајна саобраћајне сигнализације, овај пилот пројекат у виду увођења система за информисање корисника бити новина за град.

"Овај систем ће лијепо изгледати и биће користан грађанима јер ће одмах при самом уласку у паркинг писати да ли има слободних мјеста и колико", објаснио је Сандић.

Нагласио је да ће у првој, пробној фази на улазима на паркинге "Краш" и стара аутобуска станица бити постављени системи који корисницима дају информације о заузетости паркиралишта, односно броју слободних паркинг мјеста.

"На овај начин ће се утицати на смањење беспотребног кружења возила у потрази за слободним паркинг мјестом, смањење гужве у зони паркиралишта и беспотребно додатно оптерећење саобраћајница", објаснио је Сандић.

Према његовим ријечима, за ове активности је буџетом, односно програмом рада Одјељења за саобраћај и путеве, обезбијеђено 25.000 КМ, а расписивање јавне набавке се очекује почетком јуна.

Грађани које смо питали шта мисле о овом систему кажу да би он био изузетно користан и да би захваљујући њему избјегли беспотребно губљење времена возећи се по паркингу тражећи слободно мјесто.

"На овај начин бисмо одмах видјели да нема мјеста и потражили други паркинг. Уштедјели бисмо и вријеме јер кад видимо да нема мјеста одмах продужимо даље у потрагу", рекао је један од возача.

Он сматра да би и на осталим паркинзима требало да буде уведен овај систем.

Сандић је рекао да је основна улога увођења наплате паркирања контролисано кориштење простора и омогућавање што већем броју корисника да паркирају возило и ефикасно обаве оно због чега су дошли.

"Наплата паркирања такође је уведена због спровођења регулативних мјера у стамбеним зонама у којима је присутан проблем паркирања запосленог становништва", додао је Сандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана