Бањалука: Кварови на водоводној мрежи све чешћи, трошкови све већи

Александар Стојановић
Бањалука: Кварови на водоводној мрежи све чешћи, трошкови све већи

Бањалука - Одговорним радом, правовременим реакцијама и добром координацијом са савјетима мјесних заједница снабдијевање водом потрошача на Старчевици и у Обилићеву је ове године било уредно, иако је водоводна мрежа на појединим дијеловима у ове двије велике мјесне заједнице стара и више од 40 година.

Из овог комуналног предузећа истичу да је највећи дио ова два насеља покривен водоводном мрежом која је грађена у пријератном периоду, па су због тога кварови све чешћи, а трошкови одржавања скупљи.

- Корисници наших услуга у овој години су имали уредно снабдијевање водом, иако је до прије 15 година честа била рестрикција воде и падови притиска, што је напорима града и “Водовода” успјешно ријешено - рекли су у “Водоводу”.

У текућој години забиљежено је 120 кварова на Старчевици, а 160 у Обилићеву, који су брзим реакцијама радника “Водовода” отклоњени, али реконструкција и модернизација су нужни, наводе у овом предузећу.

Сарадњом са “Водоводом” задовољни су и представници мјесних заједница, који истичу да су радници и управа овог предузећа увијек били сусретљиви, на вријеме извршавали обавезе и уважавали мишљење грађана.

Предсједник МЗ Старчевица Предраг Ђајић је казао да је у овом насељу неопходно значајно улагање у реконструкцију мреже, нарочито у Тузланској улици, гдје су чести кварови.

- Дио насеља који се налази изнад коте 250 метара надморске висине нема ријешено снабдијевање водом, а из “Водовода” нам је речено да би догодине требало да буде израђена техничка документација којом би било планирало рјешавање наведеног проблема - додао је Ђајић.

Што се тиче Обилићева, већи дио мреже грађен је послије Другог свјетског рата, а обнова је обављена у периоду од 2013. до 2014. године уз помоћ међународних кредита. Без обзира на значајна улагања често се појављују кварови, што изискује велике трошкове. Предсједник МЗ Обилићево два Дарко Милаковић је казао да највећи проблем имају грађани из виших дијелова насеља до којих не стиже вода.

- Из “Водовода” су рекли да проблем са снабдијевањем водом потрошача у вишим дијеловима планирају да ријеше прикључивањем на нову мрежу преко Понира - додао је он.

Из “Водовода” су истакли да је посљедња велика инвестиција у МЗ Обилићево изградња цјевовода и објеката у насељу Поток, а након великих бујичних поплава у августу 2014.

- Наведеном инвестицијом је саграђена бустер станица, те цјевоводи у дужини од 2.177 метара, што је омогућило снабдијевање корисника до коте 230 метара надморске висине - додали су у овом предузећу.

Замјена водомјера

Сходно законским прописима “Водовод” има и обавезу редовне замјене водомјера на сваких пет година, што уз честе појаве и ванредних замјена и интервенција у водомјерном окну још више повећава трошкове цјелокупних активности овог комуналног предузећа.

- Када се узме у обзир да су Старчевица и Обилићево међу највећим насељима у граду, то је обиман посао који много кошта. И поред тога ми своје обавезе редовно испуњавамо - навели су у “Водоводу”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана