Banjalučki vrtići vrve od budućih prvačića

Vesna Popović
Banjalučki vrtići vrve od budućih prvačića

Banjaluka - Mališani koji u septembru polaze u prvi razred, a nisu boravili u vrtiću, juče su počeli sa programom pripreme za polazak u školu, koji u osam većih vrtića organizuje Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka.

Pomoćnik direktora za vaspitno-obrazovni rad Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Mira Galić rekla je da će kroz tromjesečni program proći 520 djece.

- Djeca koja budu pohađala ovaj program boraviće u javnim vrtićima tri časa dnevno u periodu od 17 do 20 časova. Imamo 18 grupa u osam vrtića - istakla je Galićeva.

Ona je naglasila da se program sprovodi samo u većim vrtićima, a da sa djecom rade vaspitači, stručna služba, pedagog i psiholog. Galićeva kaže da je program pripreme za polazak u školu namijenjen djeci koja nisu bila obuhvaćena bilo kojom vrstom vaspitno-obrazovnog programa u predškolskim ustanovama, odnosno koja nisu išla u vrtić.

- Program podrazumijeva potpuni rad sa djecom kroz sve aspekte razvoja, intelektualni, emocionalni, razvoj govora, stvaralaštva i fizički razvoj - pojasnila je Galićeva.

Galićeva je naglasila da mališani koji već borave u vrtićima, program pohađaju u redovnim grupama.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević, koji je juče posjetio Osnovnu školu "Milan Rakić" u Karanovcu, je istakao da djeca u predškolskim ustanovama mnogo nauče i da je to najbitniji period za njihov razvoj.

- Obuhvaćenost djece predškolskim obrazovanjem trebalo bi da bude stoodstotna, ali dosta roditelja ne radi, u nekim selima nemamo predškolskih ustanova, a kod nas i dalje postoji shvatanje da su predškolske ustanove mjesta gdje se djeca čuvaju, a ne vaspitavaju i obrazuju, što su neki od razloga zašto više djece nije ne ide u vrtić - rekao je Malešević.

Pedagog u OŠ "Milan Rakić" Tatjana Marić smatra da je ovaj Program posebno značajan za djecu iz manjih sredina, jer ti mališani uglavnom ne idu u vrtić.

- Ta tri mjeseca mnogo znače i nama u stručnoj službi, jer se osjeti razlika između djece koja su pohađala predškolski program i one koja nisu. Najvažnije je da djeca kroz ovaj program zavole školu - smatra Marićeva.

Sistematski pregledi

Sistematski pregledi djece za upis u prvi razred osnovne škole na području grada počeli su juče i obavljaće se do 20. aprila, potvrđeno je u Domu zdravlja.

Portparol ove ustanove Dijana Ožegović rekla je da se pregledi obavljaju u Specijalističkim ambulantama iz pedijatrije u Poliklinici za djecu koja su evidentirana kod pedijatara Doma zdravlja.

Pregledi zuba obavljaće se u školskim ambulantama petkom, odnosno 2, 9, 16, 23. i 30. marta.

Vrtiću u kojima se održava priprema nastava

"Kolibri"

"Dora"

"Prvi koraci"

"Neven"

"Plavi čuperak"

"Bambi"

"Radost"

"Naša djeca"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana